Han fant en død mann i sin egen låste kjellerbod

Familiens sommersko skulle frem fra boden. Der fant Chia Muhammed Junis en død, ung mann.

Chia Mohammed Junis fant den døde mannen i sin egen bod. Den var låst med hengelås på utsiden. I går kveld plomberte politet døren inn til boden. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN / BT
  • Øyvind Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Ørjan Torheim
  • Heidi Heidi Ryste

Les også: Fant død mann i kjellerbod

Junis står utenfor sin egen kjellerbod i Professor Hansteens gate på Møhlenpris i Bergen.

— Her inne lå han, forteller Chia Muhammed Junis til bt.no. Han og kona fant i går ettermiddag en ung mann død inne i boden. Begge er tydelig preget av gårsdagens hendelse.

Boden var, ifølge Junis, låst fra utsiden. Det er et lite vindu i boden, med vindushasper som ser ut som de har sett bedre dager. Utenfor kjellervinduet har politiet gravd for å sikre bevis. I vinduskarmen er det tykke lag med spindelvev.

«Relativt ung»

Flere savnede menn er aktuelle for politiet. Den siste som ble meldt savnet er en 28-åring som sist ble sett for nøyaktig én måned siden, lørdag 26. mars.

28-åringen skal være en del av rusmiljøet i Bergen.

Politiets teknikere jobbet i går ettermiddag på åstedet. Operasjonsleder Ronny Lentføhr beskriver den døde mannen som «relativt ung». Han skal ha ligget i kjellerboden i mer enn noen dager. Mannen ble i går fraktet til Gades institutt for videre undersøkelser og identifisering. Han skal ikke ha blitt gjenkjent av politifolkene på stedet, ifølge Lentføhr.

Rettsmedisinere ble etter det BT vet ikke tilkalt, noe de rutinemessig blir ved mistanke om alvorlige kriminelle hendelser.

Ble redd

På en tavle i oppgangen henger en lapp med beskjeden «Hjelp oss å holde gatedøren låst». Det er flere barnevogner ved inngangen – to av dem tilhører familien Junis.

Det var kona som først fant mannen. Hun skulle skifte ut familiens vintersko med sommerskoene i boden.

Hun kom fort opp igjen.

- Hun fortalte hva hun hadde sett, og jeg sprang ned, sier Junis.

Han låser BT inn den første kjellerdøren. Den viser ingen tegn til innbrudd.

— Først ble jeg redd, for jeg skjønte ikke hvordan han hadde kommet seg dit. Det er min kjeller. Det er så ubehagelig å vite at han kom seg inn der. Vi har barn og alt, sier Junis.

Familien har bodd i leiligheten på Møhlenpris i snart tre år. De kom til Norge i 1998.

Nå ønsker de seg vekk.

— Vi har hatt lyst til å flytte en stund. Og i alle fall nå, sier Junis.

Kjellerlukt

Junis sier han ikke så ansiktet på den døde mannen, fordi det lå skjult.

— Han hadde på seg en jakke, men det er alt jeg så, sier han.

BT treffer også på andre beboere i oppgangen. Ingen av dem har reagert på annet enn den vanlige kjellerlukten i den kjølige underetasjen.

— Jeg har selv vært i kjelleren den siste uken. Datteren min var der fredag. Det er ikke så kjekt å tenke på, sier en kvinne. Hun ønsker ikke å stå frem med navnet sitt i avisen.

Skulle vitne

Politiinspektør Svein Erik Krogvold sier at politiet nå vil gå systematisk gjennom listen over personer som er savnet i bergensområdet.

— Alt i alt anslår jeg at fem-seks personer er aktuelle på forsvinningslisten. Det avhenger av detaljer på funnstedet og hvor mye vi klarer å snevre inn alderen, sier Krogvold.

Den mest omtalte forsvinningen er Misje Madsøy. Han ble sist sett ved en Kiwi-butikk i Gabriel Tischendorfs vei på Damsgård. I 7-tiden lørdag 26. mars handlet han frokost på butikken.

Bergenspolitiet har ettersforsket saken som en potensiell straffesak.

— Det er på grunn av de opplysningene som foreligger i saken. Det er ingen god forklaring på hvorfor han skal ha forsvunnet. Og det har vært antydet at han har, om ikke uvenner, så er det i hvert fall flere som har noe å utsette på ham. Pluss at han vanket i et miljø med høy risiko, sa politiadvokat Harald Bilberg til BT i begynnelsen av april, med henvisning til at 28-åringen var del av rusmiljøet. Misje Madsøy skulle vitne i en strafferettssak bare dager etter at han forsvant.