Norge

Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

 • Ntb

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge må være forberedt på det verste, og utelukker ikke ytterligere innstramminger på norske grenseoverganger. Stein Bjørge

 • Det er ikke nødvendig å gå veien om Russland for å sende ut grunnløse asylsøkere, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug til NRK.

– Vi har sagt at i de sakene hvor det er lettere å behandle søknaden i Norge, gi avslag og sende dem tilbake til landene de opprinnelig kommer fra, så skal man gjøre det, sier Listhaug tilNRK.

Innvandringsministeren understreker at dette vil gjelde tilfeller der asylsøkerne kommer fra fredelige land hvor Norge har gode utleveringsavtaler.

– Det aller viktigste er å sende tilbake de som ikke har beskyttelsesgrunnlag, enten til Russland eller til landet de opprinnelig kommer fra.

FN-kritikk

Uttalelsen kommer i kjølvannet av FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) fornyede kritikk av Norges beslutning om å returnere asylsøkere til Russland.

Mandag avviste Listhaug at situasjonen bærer preg av kaos, og sa at Norge kan komme til å måtte avvise asylsøkere som krysser grensen fra Sverige dersom det blir nødvendig.

— Må om nødvendig stramme inn mer

— Vi må være forberedt på det verste. Vi kan ikke havne i en situasjon som Tyskland og Sverige befinner seg i, og må om nødvendig stramme inn mer, sa statsråden til NRK.

Lørdag ble det kjent at Russland beordrer stans i utsendingen av asylsøkere over den norsk-russiske grensen fra Finnmark. Politiets utlendingsenhet (PU) ser nå på om det er mulighet til å returnere asylsøkere over andre grenser enn den russiske.

 1. Les også

  - Alt virker rotete, uklart og uforutsigbart

 2. Les også

  FN-topp kritiske til at barn ble fengslet

 3. Les også

  Russisk busselskap: Norge har liste klar på 280 avviste asylsøkere som skal til Russland

 4. Les også

  Jusprofessor: Listhaug har mistet kontrollen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 2. NORGE

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

 3. NORGE

  Finnmark: Det kom nesten 5500 asylsøkere. 670 er sendt ut, dobbelt så mange er forsvunnet.

 4. KRONIKK

  Storskog: Når innvandringspolitikk og sikkerhetspolitikk kolliderer | Lars Rowe

 5. POLITIKK

  Har lite lyst til å snakke om russerne i Stortinget

 6. NORGE

  Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge