Norge

Retter krass kritikk mot nettsted

Redaktør Helge Øgrim i journalistenes fagblad Journalisten, går hardt ut mot det islamkritiske nettstedet Document.no.

Foto: FAKSIMILE DOCUMENT.NO

Anders Behring Breivik var en flittig bidragsyter på kommentarsiden til Document.no, og han hyllet gjentatte ganger nettstedet og dets grunnlegger og redaktør Hans Rustad.

I kommentarene omtalte han blant annet Gro Harlem Brundtland som «landsmo(r)deren» og gikk hardt ut mot norske myndigheter, medier og det flerkulturelle samfunn.

– Ikke ekstreme

– Innleggene utmerker seg ikke ved å være politisk ekstreme, lyder Rustads vurdering i ettertid. Han tar ingen selvkritikk for å ha sluppet Behring Breivik til på nettstedet, men stengte lørdag likevel kommentarfeltet.

– Folk er dypt rystet. Da passer det svært dårlig med de stemningssvingninger som preger nettdebatter. Folk har svært forskjellige utgangspunkt, og innlegg kan lett få en form som oppleves provoserende. Dette er ikke en tid for provokasjoner, lyder begrunnelsen.

Rustad kritiserte lørdag også visepolitimester Roger Andresen i Oslo for å ha stemplet Behring Breivik som «kristenfundamentalist» og hevder at det bidrar til å gjøre politiet til en politisk aktør.

– Sin del av ansvaret

Redaktør Helge Øgrim i Journalisten er sterkt kritisk til Rustads nettsted og mener at det med sin redaksjonelle linje er uansvarlige.

–Document.no er et innvandringsfiendtlig forum som etter hvert har utviklet seg til et arnested for galopperende muslimfrykt, dystopiske forestillinger om sivilisasjonens og frihetens undergang og politiske vrangforestillinger om hvordan politikere og medier sammensverger seg for å gjøre dette mulig, skriver Øgrim i en kommentar.

Han mener Document.no derfor må ta sin del av ansvaret for hvordan debatten om innvandring utvikler seg.

Hysterisk tone

– Tonen er alltid dyster og ofte hysterisk på grensen til hatsk. Iveren etter å tolke enkeltstående hendelser inn i skremmende mønstre, er stor.

– Redaksjonen har bidratt til å dyrke denne voldsomme ensidigheten. Det er uansvarlig og har trolig betydelig påvirkningskraft blant dem som isolerer seg fra andre inntrykk, mener Øgrim.

– Vi må spørre oss om det kan være farligere enn vi har forestilt oss å utvikle politiske «gettoer» der likesinnede med ytterliggående oppfatninger heier hverandre fram i et ordskifte med ytterst få motforestillinger eller grenser, skriver redaktøren.

– Usympatisk nettside

VGs kommentator Anders Giæver har heller ikke mye til overs for Rustads nettsted.

– Jeg oppfatter Document.no som en usympatisk nettside fra den mørkere delen av innvandrings— og integreringsdebatten, hvor den retthaverske redaktør Rustad tordner mot alle som ikke deler hans dystre verdensbilde, skriver Giæver.

Han understreker at nettstedet ikke dermed kan lastes for Behring Breiviks handlinger, men harselerer over at Rustad var raskt ute med å kritisere statsminister Jens Stoltenberg før det ble kjent hvem som sto bak.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Disse tre kontroversielle redaktørene er enige om én ting: Norge er ute å kjøre

 2. DEBATT
  Publisert:

  Denne kampen er det leserne som avgjør - og Document.no vinner | Trond Ellingsen

 3. DEBATT
  Publisert:

  Eivind Trædal: Redaktøren må tro på kraften i det publiserte ord.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 5. NORGE
  Publisert:

  Kan frustrerte velgere bane vei for en norsk Donald Trump?

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Sylo Taraku: Innvandring splitter mediene