Norge

De skal tolke drapsmannens kroppsspråk

Når terrorsiktede Anders Behring Breivik ikke vil snakke, forsøker politiet å tolke om kroppsspråket hans kan gi noen svar.

Rettspsykiaterne Synne Sørheim (t.v.) og Torgeir Husby begynner i dag å vurdere terrorsiktede Anders Behring Breivik. Ifølge politiet skal de sakkyndige møte 32-åringen personlig i løpet av uken.

 • Kristina Overn

Les også:

— Han er påfallende rolig, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik svarer mer enn villig på alle spørsmål i avhør – bortsett fra spørsmål om de to påståtte terrorcellene som skal finnes i hans organisasjon.

- Han er veldig samarbeidsvillig og forklarer mye. Det er en fordel for oss, for det gir oss større mulighet til å kontrollere og etterprøve det han sier. Men så er det også områder hvor han er mer tilbakeholden, sier politiadvokat Christian Hatlo. Han sier at det blant de mange som følger avhørene av Behring Breivik sitter personer som forsøker å tolke den siktedes kroppsspråk for å se om det kan gi noen svar.

— Vi har folk som følger avhørene som prøver å lese noe ut av kroppsspråket, sier Hatlo, som bekrefter at disse har spesialkompetanse på feltet.

Sakkyndige

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby vil ikke si noe nærmere om hvordan disse arbeider, men forteller at observasjoner av kroppsspråket er en del av vurderingen de foretar i avhørene. Stort sett er det etterforskere som følger avhørene, forteller Hjort Kraby.

I dag starter også de sakkyndige, som ifølge Adresseavisen er rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, sitt arbeid. De to var også sakkyndige i rettssaken mot de to tiltalte i Faiza-saken.

— De vil gå igjennom videoopptakene fra de 20–30 timene vi har med avhør, og da vil vi fra profesjonelt hold få en vurdering av hans kroppsspråk og av han som person. Vi danner oss også våre egne meninger, uten at jeg vil gå inn på de vurderingene. Men han er rolig, samarbeidsvillig og gir masse detaljer. Jeg kan si at på bakgrunn av de alvorlige handlingene er han påfallende rolig, sier Hjort Kraby.

- Reagerer han annerledes nå enn tidligere?

— Jeg vil ikke si det, men det er klart at 20–30 timers avhør tar på, også for han. Vi passer på å spørre om han trenger pauser, mat eller drikke, men han ønsker å holde på og fortsette avhørene, sier Hjort Kraby.

De sakkyndige vil trolig starte sitt arbeid i morgen med å gjennomgå alle avhør av den siktede. I løpet av uken vil de møte Behring Breivik personlig, forteller Hjort Kraby.

Omfattende arbeid

- Han vil nok måtte gå igjennom minst like mange timers samtaler med dem som han har sittet i avhør til nå. I tillegg vil jeg tro det er naturlig at de sakkyndige går igjennom manifestet. Det er et omfattende arbeid de skal gjøre, sier han.

Sørheim og Husby har fått frist til 11. november med å ferdigstille sitt arbeid.

Aftenposten har ikke lykkes i å komme i kontakt med Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad for kommentar.

 1. Les også

  Behring Breivik var påvirket av rusmidler

 2. Les også

  Politiet tviler på at Behring Breivik hadde medhjelpere

 3. Les også

  Fjordman avhørt av Oslo-politiet

 4. Les også

  Breivik i nye politiavhør

 5. Les også

  Politiet har et eget blogg-team

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

 2. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus forklarer seg for politiet. Samarbeider godt. Nye avhør avtalt.

 3. NORGE
  Publisert:

  Psykologspesialist skal observere terrorsiktede Philip Manshaus

 4. NORGE
  Publisert:

  Vil ha fullstendig rettspsykiatrisk observasjon av Philip Manshaus

 5. NORGE
  Publisert:

  Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Majorstuen

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Lekkasjer og rettspsykiatri