10 måter å dele bilder på

Har du vist mamma bildene fra sommerens hyttetur ennå? Gjør det på nett, uten at andre får se.

  • Christine Jensen

Sommerferien er over, og minnebrikker og PC-er fulle av ferske bilder.

Men har du vist mormor i Nord-Norge bildene fra sommerens hyttetur på fjellet ennå? Eller bildene fra Kreta til venninnen som ikke kunne være med og som nå har begynt på Folkehøgskole langt, langt unna?

Du har kanskje planer om å printe noen av bildene og kjøre slideshow for besøkende. Men har du tenkt på at du kan vise frem fotoalbum til venner og kjente på nett? Det er både enkelt, praktisk og morsomt.

Og sannsynligheten er stor for at noen av vennene dine blir fristet til gjøre det samme, når de ser hvordan det fungerer og hvor lett og praktisk det er. Det betyr at du vil kunne få se enda flere av dine venners bilder også.

Alle trenger ikke se

Nå tror du kanskje at det å dele bilder på nett betyr at du må vise bildene til hele Norge, men slik er det heldigvis ikke.

ENDRE PÅ BILDENE?

Les også

Gratis bilderedigering!

I de mange bildedelingstjenestene på nett kan du velge akkurat hvem som skal få tilgang til hvilke album og enkeltbilder. Ofte får disse en e-post med en unik lenke eller et passord som må brukes for å komme inn.

Profesjonelle fotografer

Har du imidlertid et bilde du er ekstra stolt av, og som ikke er for personlig, kan det jo hende at det er moro å få kommentarer til bildet fra helt ukjente folk verden rundt?

Både hobbyfotografer og profesjonelle fotografer bruker nettets muligheter til å dele, vise og høste kommentarer for bildene sine.

Gratis

Hvem som helst kan legge ut bildene sine på disse bildedelingstjenestene. Alle vi har omtalt under er gratis. Den eneste forutsetningen er at du registrerer deg som medlem. Noen av tjenestene har begrenset med plass, mens de fleste tilbyr ubegrenset med plass til bildene dine. Og alle har den funksjonen at man kan velge hvilke bilder "alle" skal kunne se og hvilke bilder bare mamma og pappa skal kunne se.

Vi har tatt en titt på de mest populære gratis bildedelingstjenestene og prøvd alle sammen. Husk at du ikke må stole blindt på disse tjenestene. Det kan skje tekniske eller andre feil som gjør at alle bildene plutselig blir borte. Bruk derfor ikke tjenestene som eneste sted for lagring av bildene dine. Ha backup et annet sted — for eksempel brent på CD/DVD eller lagret på en ekstern harddisk. Les mer om farene med online-tjenester her.

Finn den som passer for deg

I alle tjenestene kan du enten laste opp et og et bilde på vanlig måte, eller laste ned et eget lite program som lar deg laste opp mange bilder samtidig. Noen ganger kjører dette lille programmet automatisk, andre ganger må du godkjenne og installere det manuelt. Men alle tjenestene er brukervennlige og lette og forstå, så dette finner du ut når du begynner å bruke en av dem.

Les om de forskjellige tjenestene under og finn en som passer best for deg. Det aller morsomste og beste er om du og dine venner velger samme tjeneste. Det gir dere flere muligheter til deling av bildene og muligheten til å lage et nettverk, slik som i nettsamfunnene.

10 bildedelingstjenester:

Trykk på lenkene under for å gå rett til beskrivelsen av tjenesten

PHOTOBUCKET

Regnes som verdens største fotonettsted.

Her kan du laste opp og dele bilder med hvem du vil. Det er også mulighet for å laste opp videoer og lage slideshows med bilder, video og musikk.

Opplasting går kjapt, du kan laste ned et eget lite program som gjør at du kan laste opp mange bilder samtidig. Dessverre må nettleseren restartes for at instillingene skal tre i kraft.

Man kan dele bilder ved å bruke e-post, messengertjenester eller mobilen. Med et klikk kan du også publisere bildene på Facebook, MySpace, eBlogger og andre populære tjenester.

Du kan også lage slideshows med tekst og bilder som dukker opp med forskjellige effekter og i forskjellige "themes" slik som jul, påske, bursdag også videre. Disse showene er ekstra morsomme å dele. Det samme gjelder den såkalte "remix"-en som lar deg lage et multimediashow med musikk, video og morsomme effekter.

Tjenesten lar deg også lage en avatar — en virtuell representasjon av deg selv - som du kan plassere rundt omkring på andres sider - også i blogger og nettsamfunn. Du kan velge øyne, hår, ansiktsstruktur, klær og andre detaljer. Du kan også registrere deg enda en gang og få tilgang til et slags nettsamfunn - Meez hvor du kan gjøre mye mer med figuren din.

Du har også mulighet til å scrolle deg gjennom andres "offentlige" bilder.

Tjenesten er designmessig pen, men det er litt irriterende med reklamen, spesielt den som plutselig popper opp rett foran nesa di.


SNAPFISH

Hos denne tjenesten får de som registrerer seg mulighet til å laste opp, dele, printe og lagre bildene sine.

De kan også opprette grupper sammen med andre brukere — for eksempel en gruppe for familien, en for de nærmeste vennene og en for kolleger. Hvis man vil, kan man automatisk få beskjed hver gang det skjer noe i disse gruppene - for eksempel hvis mamma har lagt inn flere bilder.

Medlemmene kan lage spesielle "rom" for gruppene sine på nettstedet. Disse rommene kan de designe og utforme slik de vil. Brukerne har også mulighet til å sikre seg en enkel og unik url til gruppenes sider, f.eks familienhansen.snapfish.com.

For å laste opp mange bilder samtidig må man laste ned det lille programmet QuickUpload. Dette er enkelt og går på noen sekunder. Når bildene er lastet opp kan de vises med slideshow, deles via epost eller sendes til din egen mobiltelefon slik at du kan bruke det som bakgrunnsbilde der.

Etter at bildene er lagt inn kan du fortsatt fikse på dem. Du kan rotere, fjerne røde øyne, klippe og legge på ramme, morsomme effekter og bildetekst.

SHUTTERFLY

PC Magazine har kåret Shutterfly til den beste online fototjenesten i verden. Tjenesten samarbeider med Yahoo, Adobe og Photopoint.

I Shutterfly kan du vise frem bildene dine, personliggjøre dem, lagre dem og dele dem med andre. Shutterfly er også en fremkalllingstjeneste, men det er nok ikke like aktuelt for norske brukere.

Bildene kan redigeres etter at de er lagt inn blant annet ved å klippe, fjerne røde øyne og legge på effekter og rammer. Av effekter finnes blant annet svart/hvitt, myk fokus og endring av fargetone. I tillegg kan man selvsagt legge til bildetekst og markere de beste bildene som "favoritter".

Det er enkelt å dele bilder. Man bare velger hvilket album man vil dele og fyller inn epost-adressen til de som skal få tilgang til det. Man kan også fjerne enkelt-bilder fra albumet man vil dele. Og sammen med eposten som blir sendt til venner og kjente kan man legge ved en liten personlig hilsen.

WEBSHOTS

Ved opplasting velger du om du vil legge bildene i en "public shoebox" eller en "private shoebox". Du kan også "tagge" albumene med nøkkelord som familie, fest, kjæledyr, sport også videre. Til denne tjenesten kan man også laste opp bilder fra mobiltelefonen.

I webalbumet har man hurtigknapper til "del med venner", "se foto i originalstørrelse", "se slideshow", "bestill print" og mye mer. Man kan også kommentere sitt eget og andres bilder.

I Webshots kan du bla deg gjennom millioner av bilder som andre har lagt ut. Fordi brukerne merker bildene de legger ut med nøkkelord er det lett å for eksempel se på alle bilder av strender.

Brukerne kan også melde seg på en varslingstjeneste på mobil eller epost hvor de regelmessig kan få tilsendt "editor's choice" eller "featured albums".

Webshots fungerer som et nettsamfunn hvor man kan sende beskjeder til hverandre, kommentere andres bilder, knytte til seg venner, ha en egen profil og mye mer. Man kan også enkelt poste bildet i bloggen sin eller på MySpace.

FLICKR

Flickr er kanskje en av de mest kjente fotoalbumtjenestene for nordmenn. Både profesjonelle pressefolk og glade hobbyfotografer bruker tjenesten, og den har vært populær lenge.

Når du legger inn bilder i denne tjenesten kan du merke dem med nøkkelord (lurt å gjøre dette på engelsk hvis du vil at flest mulig skal finne frem til dem). Du gir også bildet en tittel og kan beskrive det med hele setninger.

Alle bildene blir automatisk lagret som private (bare du kan se dem), men det er enkelt å huke av på bildene du vil at hele verden skal kunne se. For å dele med spesielle mennesker kan du trykke på konvolutt-ikonet og fylle inn mottakerens epost-adresse.

Den mest vanlige måten å dele bilder på er imidlertid å dele dem med andre venner som også har en Flickr-konto. Du kan krysse av for at enkeltbilder eller album bare skal være tilgjengelig for grupper som venner og familie eller enkeltpersoner. Hvis disse ikke allerede er medlemmer kan du enkelt invitere dem til å melde seg inn.

Du kan velge visningsoppsett for siden din — om du vil vise mange små eller noen store bilder for eksempel. Den offentlige profilen din viser alle bildene du har krysset av "for anyone".

I Flickr kan man lage grupper sammen med andre brukere, knytte til seg kontakter, kommentere andres bilder og bla seg gjennom millioner av bilder.

Brukerne kan laste opp bilder fra mobiltelefon, PC eller fra andre nettjenester. Flickr er i tillegg ofte representert med et ikon i blogger og nettsamfunn, noe som gjør at man enkelt kan poste bildet begge steder.

PICASA

Gratis fotoalbum-program fra Google – både et du kan laste ned og bruke privat på PC-en og et webalbum du kan bruke til å dele bilder med.

Her får du en egen side med en enkel nettadresse, http://picasaweb.google.co.uk/brukernavn. Alle kan gå inn på denne siden, men hvermannsen vil bare kunne se det som er definert som "my public gallery" — altså bilder du syns alle skal få se. Du kan også ha et privat galleri med forskjellige album som forskjellige folk får tilgang til gjennom en epost fra deg.

De du deler albumet med, kan enkelt laste ned bilder de liker og lagre det på sin egen PC. De kan også se albumet i et slideshow og kommentere det.

En ny funksjon gjør at man kan knytte bilder eller hele album til stedet de er tatt. Dette blir markert på Google Maps og ligger som en del av albumet. Har du andre venner som også har Picasa-album, blir disse "favoritter", som knyttes til din profil. Du vil da få beskjed hver gang disse legger inn nye bilder.

Man kan også bruke mobiltelefon til å både se, kommentere og søke etter andres bilder på.

FACEBOOK

Faktisk lastes det opp mer bilder på Facebook enn på det kjente fotonettstedet Flickr. Facebook er blant de mest populære bildedelingsverktøyet i USA og er nok ikke langt unna det samme i Norge med sine over 300.000 medlemmer.

I nettsamfunnet Facebook kan brukerne laste opp bilder i album. Hvem som får tilgang til bildene kommer an på innstillingene brukeren selv har gjort. Det er mulig å la bildene være tilgjengelig for alle, bare venner eller bare utvalgte venner.

Det som er litt morsomt med bildedeling i Facebook er at man kan "tagge" bildene med navn. Det kan man gjøre ved å markere en person på et bilde, og skrive inn navnet på denne. Taggingen gjør at de som ser bildet bare kan holde musepekeren over det for å få vite hvem som er avbildet. Er personen som er tagget også Facebook-bruker vil bildet dukke opp i hans egen profil og hans venner igjen vil få beskjed om at noen har "tagget" ham.

En person med profil på Facebook kan etter hvert få en lang liste over bilder av seg selv på sin egen profil, som andre har lagt ut.

Man kan også dele bilder i grupper — for eksempel gamle klassebilder i gjenforeningsgruppen fra barneskolen din.

Ulempen med å bruke Facebook til å dele bilder er det, i likhet med andre nettsamfunn, krever at alle som skal se bildene også må være medlemmer av samme nettsamfunn. På den annen side er sannsynligvis mange av vennene dine allerede der.

SCRAPBLOG

Scrapblog er en blanding mellom såkalt scrapbooking og blogging. Scrapbooking er opprinnelig en amerikansk hobby som enkelt forklart går ut på å lage fotoalbum som er mer enn bare bilder.

Her kan brukerne lage Flash-baserte slideshows ved å kombinere bilder, tekst, tegn, skygger, rammer og illustrasjoner. Du kan velge mellom 19 forskjellige design som utgangspunkt, for eksempel bursdag. Her har du ballonger og andre bursdags-relaterte objekter til rådighet.

Resultatet er morsomme og forseggjorte presentasjoner, som skapt til å deles med andre.

MYPHOTOALBUM

Når du laster opp bilder her bes du om å skrive inn tittel, beskrivelse og merke bildene med nøkkelord. Etter at du har gjort dette får du automatisk spørsmål om du vil dele bildene. Du kan skrive inn epost-adresser eller først lagre masse adresser i en adressebok for så å hente dem herfra.

Du kan velge om du vil dele et album, et slideshow, et enkelt fotografi, video eller sende epostkort.

I MyPhotoalbum kan du lage deg en egen profil, akkurat som i nettsamfunnene. Her kan du skrive mer om deg selv, besvare en rekke spørsmål og legge inn et profilbilde. Også i likhet med mange nettsamfunn, opparbeider du deg poeng for bruk.

Du får en enkel nettadresse til siden din. http://brukernavn.myphotoalbum.com.

SLIDE

Som navnet tilsier, er dette en side hvor du kan lage slideshows.

På Slide kan du lage kule slideshows som du enkelt kan dele på Facebook, Bebo, MySpace, Friendster, Pizco, Xanga, Messenger og mange flere populære steder.

I tillegg til slideshows kan du lage en gjestebok, album, FunPix (morsomme bilder), SkinFlix (video) og legge til venner.

Det som er morsomt med Slide er at man enkelt kan legge til masse morsomme effekter på bildene. Gjennom FunPix kan få diamanter til å glitre, sette djevelhorn på hodet til venner og mye annet moro.

På slideshowene kan man legge til temaer som kjærlighet, blomster og paparazzi i tillegg til rammer som forestiller plasma-TV-er eller teater.

Man kan dele et slideshow ved å sende det på epost til venner eller poste det på nettsamfunn eller i blogger. Du kan også lage en skjermsparer av det.

Sidene er litt rotete, men inneholder mye moro.