Norge

Gamle fliser som nye

Er flisene på badet stygge, kan du enten male dem, eller legge nye fiser utenpå de gamle, sier oppussingsekspert Bjørg Owren.

Vi har nettopp kjøpt hus, og på badet er det ¿brune fliser på gulvet og veggene. De er pent satt opp, men vi ønsker oss et lyst bad. Kan vi male flisene? Vi skal montere dusjkabinett, så vi ¿trenger ikke ta hensyn til vannsøl.

Svar:

Å male fliser i tørre rom går fint, men på badet er det litt mer et sjansespill. Jeg har sjekket saken med malingsleverandører og malermestre. De bekrefter at det er mulig å male, men understreker at denne løsningen ikke anbefales. De ser på dette som kun en midlertidig løsning.

Malingen vil nok feste til flisene, men fugene er et problem. De er porøse, og etter mange års bruk er de gjerne fulle av kalk og såperester. For å få malingen til å sitte, må underlaget være gullende rent. Men med godt grunnarbeid og snill bruk kan det holde i noen år.

Vask grundig med klorin for å få fjernet all kalk og såperester. Vask deretter med et sterkt vaskemiddel som har en nedmattende effekt. Skyll godt!

Slip flisene med fint sandpapir eller slipekloss for å matte ned overflaten. Bruk korning 150 eller finere. Fjern slipestøvet og grunn med oljebasert grunning tilpasset glatte flater. Vanligvis anbefales det nå vannbaserte produkter til de fleste malerarbeider, men på fliser i bad er det bare oljebasert som vil holde. (Filser i tørre rom grunnes med vanntynnbar heftgrunn). Som toppstrøk brukes oljemaling, blank eller halvblank i ønsket farge. Minimum to strøk. Oljemaling lukter sterkt, så sørg for god utlufting.

Gulvet er det vanskeligste området. Fugene må være helt rene og fri for kalk før maling påføres. Kalk og såperester vil føre til at malingen løsner etter kort tid. Gulvet grunnes som veggen, og som toppstrøk brukes oljebasert gulvmaling.

Flis på flis

Som nevnt innledningsvis er maling av fliser ingen varig løsning rent teknisk. Det er vel også et spørsmål om dere vil bli fornøyd med resultatet rent estetisk.

Dersom flisene sitter godt, er den beste løsningen å sette opp nye fliser utenpå de gamle. Utvalget i lyse fliser er stort både i fargenyanser og størrelser, så her er mulighetene mange til å få et nytt og lekkert flislagt bad.

Før flislegging rengjøres underlaget på samme måte som tidligere beskrevet. Siden det er brune fliser, er dette mest sannsynlig et bad fra 1970-tallet, og det er dermed usikkert om det er membran under flisene. For å være på den sikre siden bør det påføres smøremembran utenpå de gamle flisene, gjerne to strøk i dusjsonen. Deretter er det å følge vanlig anvisning for legging av fliser.

Se mer om fliser og flislegging i på Forbuker.no/bolig og på ifi.no.

Lykke til med badet!

Beste hilsen Bjørg Owren