Hat og rasisme på Facebook

Både grupper og enkeltpersoner utsettes for mobbing og rasisme i nettsamfunnet Facebook.

— Du finner mobbing i nettsamfunn som i alle andre samfunn. Det er over 250.000 nordmenn på Facebook, det hadde nesten vært merkelig om det ikke eksisterte mobbing, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg som holder på med en doktorgrad om nettsamfunn.

Han tror likevel det er enklere å organisere mobbing i et nettsamfunn enn i det virkelige liv.

Flere mobbes på nettet

Etter at Facebook-feberen kom til Norge denne våren, har det blitt kommunisert både hat og kjærlighet gjennom nettsamfunnet.

Mer mobbing

Universitetslektor ved universitetet i Stavanger, Grete S. Valland, har solid erfaring fra arbeid med mobbing. Hun mener utviklingen i kommunikasjonsteknologien gjør at det mobbes mer og mer.

— Jo flere teknikker, jo flere ser ut til å gå på banen. Det betyr at mobbingen ikke skifter arena, men at det blir mer av den, sier Vaaland til Forbruker.no.

Hun ser bekymret på fremtiden hvis det blir så mye mobbing at den nærmest blir alminneliggjort.

— Det er jo noen som oppfatter det sånn at det som mange gjør etter hvert nesten blir greit å gjøre.

Ønsker syklistene død

Syklistene er en av gruppene som opplever mye negative vibber fra Facebook-brukerne.

Gruppen "Død over alle syklister langs veien, ta de med døra!!!" har 76 medlemmer. "Vi som hater syklister som er både bilister og fotgjengere på en gang!!!!" har 69 og "De som hater syklister i veien når det finnes fortau!!!" har 46.

Syklistene tar igjen med gruppa "Syklister som ikke kan fordra hissige bilister" .

Men syklistene er ikke de eneste som blir utsatt for regelrett drittkasting fra Facebook-medlemmer som med fullt navn.

Vil brenne blitz

Også blitzerne er en av gruppene som får høre det på nettsamfunnet.

Gruppen "For oss som hater Blitz, Rød ungdom, og andre kommunister!!" har 160 medlemmer. "Hausmania og Blitz kan brenne!!!" har 28 medlemmer. "Riv Blitz" har nesten 3000. Et av diskusjonstemaene i sistnevnte gruppe lyder "Få de stygge apene vekk – enig eller uenig?" .

Folkeaksjon mot FRP

Politikk er også et hett tema blant Facebook-brukerne. Her er det spesielt Fremskrittspartiet som må tåle mange stygge ord. Gruppen "Folkeaksjon mot FRP" har over 1500 medlemmer.

"Denne gruppa er ikke til for meningsløs skittkasting av Frp." står det i den lille teksten som forteller om gruppen. Her har de som administrerer gruppen sett seg nødt til å slette innlegg som er sjikanerende. Gruppen "For alle som hater FRP" har 212 medlemmer, men her er det ikke mange tegn til sensur.

Også religion er et hett tema. Man finner flere grupper og innlegg i grupper som er direkte rasistiske.

Personhets

Mange kjendiser har opplevd at andre har opprettet en profil på Facebook i deres navn. Blomster-Finn er en av de som fikk vite at han hadde fått masse nye Facebook-venner uten at han engang hadde logget seg inn. Han fikk hjelp av et familiemedlem til å fjerne den falske profilen. (Les mer nederst i artikkelen om hva du kan gjøre for å få profiler og grupper fjernet.)

Erna og Valla

Men kjendisene trenger ikke ha en profil for å bli verken hyllet eller mobbet på Facebook. I nettsamfunnet kan hvem som helst opprette en gruppe og invitere andre til å delta i denne gruppen. Ofte er det lite aktivitet i gruppene, men poenget er å melde seg inn i gruppen for å vise hva man mener. Derfor er gruppenavnene ofte lange og beskrivende.

Tre grupper handler om Høyre-leder Erna Solberg. To av disse er regelrette mobbe-grupper. En tredje gruppe er bare snill og god.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla får også passet påskrevet i nettsamfunnet. Hele seks grupper handler om henne, og ingen av dem er særlig hyggelige.

Nylig ble en navngitt norsk statsråd uthengt som pedofil og i tirsdagens Se&Hør gikk tre profilerte kjendiskvinner ut og sa at de boikotter Facebook.

Fotballkommentator

Også blant de fotballinteresserte har det oppstått mange hat-grupper. De fleste handler om lag man misliker, men en gjeng på 40 Facebookere har samlet seg i gruppen "For de som hater Roar Stokke" . Her får fotballkommentatoren høre hva folk synes om hans kommentator-egenskaper.

Landslagsspiller John Arne Riise har også fått en hatgruppe. Det samme har blant annet Rosenborgs Vidar Riseth og Steffen Iversen, puppesanger Lene Alexandra, Pia Haraldsen og Ari Behn. Også nakenbilder av kjendiser spres på Facebook.

— Jeg tror det er mest kjendiser som blir mobbet i Facebook, og jeg ser at mange av disse gruppene har marginalt med tilhengere, samtidig finnes det en rekke grupper om de samme personene som er rene fan-klubber, påpeker Brandtzæg.

- Enkelt å organisere mobbing

Også navngitte lærere, lokalpolitikere og andre lokale personligheter blir utsatt for hets. Det samme gjelder unge som blir mobbet av personer fra samme skole og lignende.

— Det er enkelt med ny teknologi som nettsamfunn å organisere mobbing gjennom å danne felles interessegrupper mot enkeltpersoner, sier Brandtzæg som tror folk kanskje føler mindre ansvar for ting de sier på nett.

— Kommunikasjon over nettet gjør det lettere å ta sjanser, man blir mer uhemmet og kan føle mindre ansvar. Flere studier har vist at det å gjemme seg bak en monitor, gjør noe med de fleste av oss. Nettet skjermer oss for ansiktsuttrykk og ubehagelige konsekvenser, offeret blir usynlig, forklarer forskeren, som beskriver det som skjer som lav grad av sosial kontroll.

Mobber under fullt navn

I motsetning til i de fleste andre nettsamfunn og fora på nett, opptrer de fleste nordmenn med fullt navn på Facebook.

— Facebook er jo ikke anonymt fordi man står fram med navn. Likefullt finner man generelt en lavere sosial terskel, både i form av mer drittkasting, griseprat, men også åpenhet rundt hva vi føler, sier Brandtzæg.

— Det er derfor også ofte lettere å diskutere personlige problemer med tekst i et nettsamfunn enn i ansikt-til-ansikt-relasjoner, forklarer han.

Mye hat

Søker man etter ordet "hater" i Facebook-gruppene får man over 500 treff. Her er de som hater røyking, Melodi Grand Prix, "snuten", kjerringer og de som mener at medlemmer i hatgrupper er roten til alt ondt.

Hvorfor så mange hat-grupper?

— Hvis jeg skal reflektere litt over det så vil jeg tro at det er fordi det kan være lettere å lage en gruppe på denne måten. Å lage en gruppe som fokuserer på noe negativt er en rask og effektiv måte å opprette den på. Det tar gjerne lenger tid å etablere en gruppe basert på noe positivt, selv om denne som oftest vil ha flere positive kvaliteter og høyere stabilitet på lengre sikt. Man får et slags kick av å samle seg rundt noe negativt, sier Grete S. Vaaland.

Noen har sikret seg mot hatgrupper ved å opprette hat-hat-grupper. Et eksempel er gruppen "Hater dem som hater VIF" . Og heldigvis har noen opprettet gruppen "Nei til mobbing i Facebook" . Denne gruppen har over 250 medlemmer.

Hva er det mest av i nettsamfunnene – positivitet eller negativitet?

— Det er definitivt mest positivitet. Nesten alle brukere av nettsamfunn er fornøyde, men der som ellers er det alltids noen som opplever gufne eller negative hendelser, sier nettsamfunn-forskeren.

Ikke lov

De som har registrert seg på Facebook har krysset av for at de har lest vilkårene for bruk av nettsamfunnet. I disse vilkårene, under overskriften "Upassende innhold", står det følgende:

"Vi mener at brukerne skal få lov til å uttrykke sine meninger, men noen former for prat hører bare ikke hjemme i et nettsamfunn som Facebook. Derfor er det ikke lov å legge ut innhold som:

  • er uanstendig, pornografisk eller uttrykker noe seksuelt
  • viser grafisk eller grunnløs vold
  • kommer med trusler på en måte som skremmer, plager eller mobber noen
  • er nedsettende, fornedringende, ondskapsfull, ærekrenkende, fornærmende, støtende eller uttrykker hat.

Du er ansvarlig

Facebook gjør det også klart at de ikke er anvarlig for sine brukeres oppførsel. Om krangler skriver de: "Du er ene og alene ansvarlig for din samhandling med andre Facebook-brukere. Vi tar på oss retten, men ikke ansvaret, til å overvåke krangler mellom deg og andre brukere."

Men hva kan du gjøre hvis du blir mobbet eller ser andre som blir mobbet på Facebook?

— Jeg tror ikke den arenaen er stedet å ta opp kampen på. Man bør vurdere å melde seg ut eller være mindre aktiv i nettsamfunnet. Og hvis det er sånn at det er vanskelig å melde seg ut fordi hele klassen er der, så må skolen også være med å ta ansvar for å hjelpe den som blir mobbet, sier Vaaland.

Hvis du ikke vil melde deg ut, kan det være lurt å si fra til folkene bak Facebook at regler brytes. Gå til denne siden for konkrete råd. Her står det blant annet at Facebook vil ha tips fra deg hvis du kommer over profiler eller grupper du reagerer på. Under profilbilder står lenken "report this person". Trykk på denne for å anonymt rapportere om ubehageligheter. Du må også huske å begrunne hvorfor. I hver gruppe har du mulighet til å trykke på lenken "report group" for å gjøre det samme.

Og for dere som er medlem i gruppen "Vi som er lei av at journalister bruker Facebook som nyhetskilde" , her har dere en ny sak å lenke til!

Det seriøse svaret på Facebook

Over 200.000 nordmenn bruker nettsamfunnet Facebook. Her uttrykkes både kjærlighet og hat.
Det finnes flere hatgrupper mot syklister på Facebook.
Blitzerne er en av gruppene som blir utsatt for hard skyts fra Facebook-brukerne.