Snakket miljø for fiffen

Bill Clinton oppfordret den norske regjeringen til å satse hardt på miljøteknologi, før han avsluttet besøket med middag på Grand.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil gjerne samarbeide med Clinton om saken.

– Dere bør gjøre så mye dere kan i deres eget land, for det vil styrke økonomien deres på sikt, sa Clinton i et intervju med Jan Egeland i Oslo Spektrum onsdag kveld.

Da hadde Egeland spurte ham om et av de sentrale spørsmålene i norsk miljødebatt for tiden – om Norge bør legge mest vekt på miljøsatsing hjemme eller i utlandet.

– Norge bør bevise at dere kan redusere klimagassutslippene og være et eksempel for hele verden, sa Clinton, som samtidig understreket at dette burde gå hånd i hånd med miljøtiltak i den tredje verden.

Fortale om veddemål

Til tross for et hardt program på sin siste dag i Norge onsdag, som inkluderte en svipptur til Stockholm, var det en opplagt Clinton som serverte Oslo-publikummet det samme foredraget som folk i Tromsø og Bergen har fått høre tidligere under hans besøk.

At den tidligere presidenten har spesielle bånd til Oslo, la han ikke skjul på i sin sceneopptreden. Blant annet tok han til orde for at Oslo igjen burde bli arena for fredssamtaler mellom Israel og palestinerne.

Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen gikk onsdag så langt at han kalte Clinton for en personlig venn etter hans gjentatte Oslo-besøk.

I et gemyttlig møte mellom de to bak scenen i Oslo Spektrum fortalte «Diffen» Clinton om et veddemål han inngikk med en amerikansk venn for noen år siden.

Ditlev-Simonsen veddet den gang på at Hillary Clinton ville bli den første kvinnelige amerikanske presidenten.

– Han sa han regnet med at jeg ville vinne veddemålet for ham, fortalte Clinton et lattermildt publikum da han inntok scenen for sitt foredrag.

Da hadde Clinton først tatt seg tid til en lengre prat med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan bak scenen.

– Ta ledertrøya

Annan innledet kvelden i Oslos storstue, og også han mener Norge har en spesiell rolle å spille i den globale miljødebatten.

– Dere kan lede verden innen miljøspørsmål, sa Annan.

Han trakk fram FN-kommisjonen ledet av Gro Harlem Brundtland for 20 år siden, og statsminister Jens Stoltenbergs ferske klimamål, som eksempler på at Norge kan sette dagsorden i miljøkampen.

Mens Annan talte, var Clinton i møte med Stoltenberg på hans kontor og snakket om de ambisiøse miljømålene regjeringen har lansert.

Både Stoltenberg og Clinton er sterkt opptatt av CO2-spørsmålet og drøftet sist temaet i forbindelse med FNs generalforsamling i september i fjor.

Da de to møttes igjen onsdag, ble de enige om å holde tett kontakt fremover og se på mulighetene for et samarbeid i saken mellom norske myndigheter og Clintons William J. Clinton Foundation, opplyser ekspedisjonssjef Ingvard Havnen ved Statsministerens kontor til NTB.

Avsluttet med middag

Rundt 2.000 mennesker var til stede i Oslo Spektrum før å høre Annan og Clinton onsdag kveld. De dyreste billettene kostet 10.000 kroner, og de inkluderte en VIP-middag på ettermiddagen, hvor blant andre Kofi Annan deltok.

Men den mest eksklusive middagen fant sted etter seansen i Spektrum, da Clinton satte seg til bords med Kjell Magne Bondevik, Hans Blix og Jan Egeland til et sent måltid på Grand Hotel, kunne arrangørene fortelle NTB sent onsdag.

Bill Clinton fokuserte på miljø da han holdt foredrag på et seminar for buissnessledere i Oslo Spektrum onsdag kveld.