Norge

Justisministeren bekymret over store mørketall etter avdekking av pedofili-nettverk

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier politiets store beslag av overgrepsmateriale i Bergen tegner et svært alvorlig bilde, men at det gode politiarbeidet på det mørket nettet er tillitvekkende.

Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB

Søndag ettermiddag kom nyheten om at bergenspolitiet har avdekket et omfattende pedofilt nettverk som involverer 51 personer. Saken omtales av politiet som en av de største noensinne.

– Jeg har vært kjent med at Vest politidistrikt har drevet med en stor etterforskning av denne typen en god stund, sier justisminister Anders Anundsen (Frp), men vil ikke datofeste dette.

Han ønsker heller ikke å kommentere sakens innhold eller om hvorvidt han har vært informert om at det blant andre er to politikere blant involverte. Ifølge NRK er det snakk om en Ap- og en Frp-politiker.

  • Les også: Politikere, jurist og førskolelærer blant de siktede i en av norgeshistoriens største overgrepssaker

– Jeg kan ikke kommentere konkrete sider av etterforskningen. Jeg kan heller ikke kommentere innholdet annet enn at det er veldig alvorlig, sier Anundsen.

Han understreker at flere sakene fortsatt er under etterforskning.

Justisministeren mener det er tillitvekkende at politiet har kompetanse til å gjennomføre så omfattende etterforskning på det mørket nettet.

– Det er viktig at ofrene kan føle seg trygge på at de kan få hjelp. Dette området er veldig tabubelagt, men vi at ser at antall anmeldelser øker kraftig. Det tror jeg skyldes større tillit til politiet, sier Anundsen.

Han viser til store mørketall når det gjelder overgrep mot barn, og at beslagene i denne saken tegner et svært alvorlig bilde.

– Det at materialet som foreligger har så sterke røtter i Norge er svært bekymringsfullt, men det er utrolig bra at det blir avdekket, sier justisministeren.

Politimestre satt på prøve

Anundsen vil ikke si noe om hvorvidt operasjon Dark Room har gått ut over annen etterforskning i Vest politidistrikt, men sier er at slike store omfattende saker setter enhver politimester på prøve.

– Dette er svært krevende med slike omfattende saker. Man har de rammene og ressursene man har, sier justisministeren.

Departementet har ingen konkret rolle i den pågående etterforskningen.

– Det vi fra vår side gjør, sånn helt generelt, er å styrke etterforskningskapasiteten og kvaliteten i politidistriktene. Sånn sett viktig er det viktig å ha gode eksempler som dette å kunne vise til, sier Anundsen

Les mer om

  1. Vest politidistrikt
  2. Etterforskning
  3. Overgrep
  4. Barn og unge
  5. Anders Anundsen
  6. Overgrepssaken «Dark Room»