Norge

Moren (44) avviser at drapet skal ha et hevnmotiv

GJØVIK/DOKKA (Aftenposten): Moren, hennes ekskjæreste og sønnen (20) nekter for de har tatt livet av Nils Olav Bakken (49), men ble likevel varetektsfengslet i fire uker.

Forsvarer Per Espen Eid i samtale med politiadvokat Kristian Johansen i Gjøvik tingrett. Eid forsvarer 35-åringen. Foto: Per Annar Holm

  • Per Annar Holm
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Bakken ble for 75 dager siden ble funnet drept i restene av et bål.

Politiet begjærte lukkede dører da Gjøvik tingrett i formiddag skulle behandle politiets krav om fire ukers varetektsfengsling. Torsdag ettermiddag ble det klart at alle de tre siktede blir varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene er i fullstendig isolasjon.

Forsvarer Arnor B. Ilstad mener politiets etterforskning bygger på ondsinnet bygdesladder. Foto: Per Annar Holm

Advokat Arnor B. Ilstad forsvarer kvinnen (44), som sier at hun ikke har hatt noen rolle i drapssaken.

Ilstad sier at han vet at politiet undersøker opplysninger om at avdøde for fire eller ti år siden skal ha vært involvert i en hendelse som kan ha vært bakgrunnen for det som har skjedd.

– Hun avviser fullstendig at hun skal ha sendt sin sønn og ekskjæresten på noe som kunne sees på som et hevntokt, sier Ilstad.

Han begjærte kvinnen løslatt fordi hun har flere barn i førskolealder.

– Hva har politiet lagt frem av bevis i saken?

– Slik jeg ser det, er etterforskningen tuftet på rykter og bygdesladder. Derfor ba jeg om at pressen måtte få være til stede, men retten lukket dørene, sier Ilstad.

Aktor Kristian Johansen avviser helt at politiet har lyttet til folkesnakk:

– Jeg vil ikke kommentere om vi mener å kjenne til et motiv, men vi trekker ikke våre konklusjoner på bakgrunn av bygdesladder, sier en tydelig irritert aktor.

Forsvarer: – DNA kan flytte seg

Politiet skal ha funnet DNA fra flere av de siktede hjemme hos avdøde.

– DNA kan flytte seg. Ja, de tre siktede kjente avdøde, men de har ikke hatt mer omgang med ham enn mange andre i bygda, sier Ilstad.

I det første fengslingsmøtet møtte morens ekskjæreste, en 35-åring fra Dokka, som er siktet for forsettlig drap.

6. september: Politiets kriminalteknikere på vei inn i boligen til drapsofferet Nils Olav Bakken (49). Foto: HANS O.TORGERSEN

35-åringen er tidligere domfelt tolv ganger. Vinningsforbrytelser og kjøring uten gyldig førerkort, med biler med falske skilt, er gjengangere i tiltalepostene.

Mandag denne uken hadde han kjøpt seg ny bil etter at han slapp ut fra soning. Da politiet stanset ham tirsdag, ble han pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Politiinspektør Johan Petter Bærland har tidligere sagt at pågripelsene skjedde etter 150 vitneavhør og en omfattende teknisk og taktisk etterforskning med bistand fra Kripos.

Politiet sikret seg blant annet avtrykk fra bildekk ved funnstedet på Veståsen i Søndre Land 3. september.

Tingrettsdommer Ola Rambjør Heide bestemte at fengslingsmøtet skulle holdes bak lukkede dører. Foto: Per Annar Holm,

Lukket dørene

I rettssal 140 var den 35 år gamle mannen tydelig ubekvem ved siden av sin forsvarer. Han kikket mest ned i bordplaten mens han ventet på at tingrettsdommer Ola Rambjør Heide skulle sette retten.

– Han forstår at politiet hadde behov for å snakke med ham og at de trenger tid for å sjekke saken, men han nekter straffskyld og har begjært seg løslatt, sa forsvarer Per Espen Eid etter fengslingsmøtet.

Politiet har pålagt forsvarerne ikke å gi opplysninger om hvordan saken står.

Forsvarer Ove Herman Frang ba om at den drapssiktede 20-åringen må løslates. Foto: Per Annar Holm

Elverumsadvokaten Ove Herman Frang forsvarer den siktede 20-åringen:

– Han sier at han ikke har noen kjennskap til denne saken, men forstår at politiet har behov for å snakke med ham. Han har begjært seg løslatt, sier Frang.

Gjøvik tingrett vil ansi sine kjennelser i de tre fengslingssakene torsdag ettermiddag.

Les mer om

  1. Søndre Land
  2. Drap
  3. DNA