Britenes journalprosjekt ble omtalt som «Titanic-utgaven av IT-katastrofer». Nå skal Norge forsøke å få til noe lignende.

England svidde av 100 milliarder kroner i et feilslått forsøk på å få på plass et felles journalsystem for helsevesenet. Når Norge nå skal forsøke noe lignende, mener myndighetene at de har langt bedre forutsetninger for å lykkes.

Den britiske helsetjenesten NHS skulle få nytt, felles journalsystem. Det gikk ikke som planlagt.

I 2013 var det som trolig var verdenshistoriens største offentlige IKT-prosjekthavari et absolutt faktum i England. Etter årevis med leverandørkaos, forsinkelser og kostnadsoverskridelser, ble arbeidet med et enormt IKT-løft for helsetjenesten vraket. Da hadde det kostet 9,8 milliarder pund, noe som tilsvarer rundt 100 milliarder kroner.

Sentralt i arbeidet var én felles journalløsning for helsetjenesten, noe som har likheter med det staten planlegger i Norge nå (se faktaboks og grafikk nederst i saken). Prosjektet vil bli det største IKT-prosjektet som noensinne er gjennomført i det offentlige Norge, noe også prosjektet i England var da det ble sjøsatt av daværende statsminister Tony Blair.

Les hele saken med abonnement