Norge

Varslet om at Giske skal ha truet med Norvik-exit

Telenor og LO ble varslet om at Trond Giske skal ha sagt at Harald Norvik ville være ferdig som styreleder i Telenor ved et TV 2-salg til Egmont.

Næringsminister Trond Giske har kjempet innbitt for å hindre at Telenor og LO gjennom A-pressen solgte sin andel av TV 2 til danske Egmont. SVEIN ERIK FURULUND

 • Robert Gjerde;

Natt til fredag i forrige uke, etter NHOs årsmiddag, skal næringsminister Trond Giske ha sagt til flere tilstedeværende på et utested at han ikke ville ha Harald Norvik som styreleder i Telenor, hvis A-pressens aksjer i TV2 ble solgt til utlandet.

Næringsministeren var da på nachspiel, sammen med flere titalls gjester fra NHOs årsmiddag, på utestedet Lorry i Parkveien i Oslo.

Trond Giske avviser helt at han skal ha sagt noe slikt.

– Dette er kategorisk usant. Norvik var aldri noe tema på Lorry. Det kan alle som satt ved mitt bord bekrefte, sier Giske.

– Jeg diskuterer selvsagt ikke slikt på Lorry. Og dessuten er det bedriftsforsamlingen som velger nytt styre, ikke jeg.

Aftenposten har snakket med flere som var på Lorry, men ikke lyktes i å dokumentere nøyaktig hvordan ordene skal ha falt.

Les også

Norvik: Statsråden informert

Men både Telenor og LO ble fredag formiddag varslet av folk som var til stede på nachspielet om de angivelige uttalelsene fra Giske. Både på Youngstorget og i Telenors hovedkvarter på Fornebu vakte varslene oppsikt.

Salget av TV 2 var på det tidspunkt i realiteten allerede spikret, avtalen med Egmont forlengst i havn – kunne næringsministeren virkelig greie å forkludre det hele? Først søndag kveld skulle salget klubbes gjennom i A-pressens styre.

Informert fredag

Harald Norvik bekrefter overfor Aftenposten at han ble informert på fredag om det Giske angivelig skulle ha sagt. Etter det Aftenposten erfarer ble også LO-ledelsen varslet samtidig.

– Jeg gikk dessverre ikke på Lorry torsdag kveld, sier Norvik til Aftenposten.

– Det burde jeg ha gjort, skjønner jeg. Lorry er jo også et hyggelig sted. Men hvis det er riktig at han har sagt at jeg skulle kastes som styreleder, så må jeg si at Lorry er et pussig sted å avholde en generalforsamling i Telenor. Jeg vil tro at prosessen rundt sammensetning av Telenors styre er noe grundigere enn dette.

– Hva tenker du om at han skal ha sagt det?

– Det er litt overraskende, kanskje. Eller kanskje er det ikke det, sier Norvik.

– Er du noen gang blitt truet av Trond Giske om at det ville få konsekvenser for deg hvis Telenor stemte for et salg til Egmont?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Norvik.

Statsministeren informert

Statsminister Jens Stoltenberg skal også ha blitt informert om Giskes angivelige uttalelser, senere på fredag, via LO.

Det skal ha vært noe av årsaken til at statsministeren fredag kveld kl. 18.45 gikk til det oppsiktsvekkende skritt å ringe direkte hjem til Harald Norvik, slik Aftenposten skrev mandag. Stoltenberg ønsket å forsikre Telenors styreleder om at Regjeringen overhodet ikke ville ha noen mening om et salg av TV2 til Egmont – en forsikring Norvik forlengst hadde fått fra Regjeringen.

Men til tross for Stoltenbergs forsikringer; i Dagens Næringsliv og VG lørdag, varslet Giske at salget var uønsket og at det ville bli bråk hvis det ble gjennomført. Det vakte ytterligere reaksjoner, både i LO og i Telenor, og selvsagt i A-pressen.

Også tidligere på fredagen jobbet Giske febrilsk for å hindre et salg av TV2 til utlandet. Under NHO-konferansen ble Giske observert av flere i opphetede diskusjoner med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Telenor-sjefen vil ikke kommentere saken, men etter det Aftenposten forstår uttrykte Giske sterk irritasjon over at Telenors representanter i A-pressens styre ikke ville stemme mot et salg.

Salget av TV2 ble formelt vedtatt i et styremøte i A-pressen søndag kveld, mot de ansattes stemmer, og offentliggjort mandag morgen.

Les også

TV 2 selges til danske Egmont

HoderystingHverken Norvik eller LO-leder Roar Flåthen ville i går kommentere saken ytterligere. Men i både Telenor og LO rister man på hodet over at Giske «på overtid» kjempet innbitt mot et salg som forlengst var avgjort, noe Giske visste.

Avtalen med Egmont var allerede ferdigforhandlet og A-pressen trengte pengene et salg av TV 2 ville gi for å finansiere kjøpet av lokalavisene i Edda Media – mens Telenor hadde fått bred politisk aksept for sin nye strategi om å selge seg ut av mediebedrifter.

– Det har vært krevende å møte et så sterkt engasjement for en løsning som ikke er et alternativ, sa Norvik til Aftenposten mandag.

– Både Giske og statsministeren har tidligere sagt at dette ikke er noe Regjeringen vil blande seg opp i. Jeg er overrasket over det sterke engasjementet og argumentene Giske har brukt i sluttfasen da løpet var kjørt, sa Flåthen.

Giske svarer slik når vi forteller at Norvik ikke vil kommentere spørsmål om han er blitt truet.

– Jeg har ikke kommet med trusler, og min dialog med Norvik er referatført.

 1. Les også

  Telenor vil selge seg ut av A-pressen

 2. Les også

  Egmont godt mottatt som eneeier av TV 2

 3. Les også

  A-pressen taus om eventuelt TV 2-salg

 4. Les også

  Giske sier han bare gjør jobben sin

 5. Les også

  TV 2 selges til danske Egmont

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  VG: Styret i Telenor hasteinnkalt

 2. POLITIKK

  Reagerer på Innovasjon Norge-avsløring: – Bør få konsekvenser om statsråden har blandet seg inn på «utilbørlig måte»

 3. ØKONOMI

  Bare styrelederen ville kaste Telenor-sjef Sigve Brekke

 4. NORGE

  Ap-rådgivere slutter med øyeblikkelig virkning

 5. POLITIKK

  Ingrid Resell Krogstad (24) varslet mot Trond Giske. Nå forteller hun sin historie.

 6. POLITIKK

  Står frem som Giske-varsler