Norge

Trolig Norges eldste drapsoffer

Politiet satte inn alle tilgjengelige mannskaper tirsdag for å etterforske drapet på 98 år gamle Hilda Feste i omsorgsboligen på Oshaugen i Os kommune i Hordaland. Drapsstedet ble undersøkt med bistand fra Kripos. FOTO: SCANPIX
  • Ørjan Torheim
  • Fortvilende og tragisk når noen rekker å bli nesten 100 år, så skal det ende på en sånn måte, sier erfaren rettsmedisiner.

*** Den foreløpige rapporten ble klar tirsdag ettermiddag, og viser at Feste er påført massiv vold mot hodet.**

Ifølge Kripos’ elektroniske registre, som går tilbake til 1. januar 1990, er Hilda Feste (98) den eldste personen som er blitt drept i Norge, skriver BT.no.

— Vi kan ikke si med 100 prosent sikkerhet at hun er det eldste drapsofferet noensinne, siden registrene våre bare går tilbake til 1990. Men vi regner med at det er tilfellet. Jeg tror vi ville husket det om det fantes noen eldre. Drapssaker med svært gamle ofre er så pass spesielle, sier Leiv-Rune Gully, kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

Ofre over 60 hvert år

I Kripos’ drapsoversikt fra 2010 er det en oversikt over drapsofre og alder tilbake til 1991. I alderskategorien «over 60» er det hvert år registrert fra 1 til 11 ofre i denne alderskategorien.

  • Flest over 60 år ble drept i 1991 (11 ofre)
  • I 2010 var det 2 drapsofre over 60 år, av totalt 29 ofre
    Kripos kommer med oppdatert drapsstatistikk i slutten av januar og vil ikke kommentere drapsoversikten noe mer før det.

- Fortvilende

Rettsmedisiner Inge Morild ved Gades institutt har vært involvert i de fleste drapssaker på Vestlandet de siste 30 årene.

— Jeg kan ikke huske noen ofre her hos oss på Vestlandet som har vært så gamle som denne kvinnen på Os, sier Morild.

— Jeg synes det er forferdelig, selvfølgelig. Det var ganske voldsomt med denne kvinnen på Os, også med tanke på alderen. Da gjør man seg noen ekstra tanker, sier den erfarne rettsmedisineren.

— Det er fortvilende når noen rekker å bli nesten 100 år, så skal det ende på en sånn måte. Det er tragisk, sier Morild.

Les også

  1. 42-åringen sjekket ut av saken

  2. Mor til drapssiktet gir sønnen alibi

  3. 98-åring drept, ingen tegn til innbrudd