Vakthavende meteorolog: – Jeg ville ikke reist på fjellet i helgen

Været kan stikke kjepper i hjulene for vinterferieplanene, melder Meteorologisk institutt. Et stort stormsenter er på vei rett mot Sør-Norge, og gir lavtrykk denne helgen.

Slik ser det ut på RV7 over Hardangervidda torsdag ettermiddag.

Hele fjellområdet i Sør-Norge vil få kraftig vind og snøfokk i helgen, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Helgen er for noen den siste helgen i vinterferien, for andre den første. Men været vil dessverre holde seg dårlig frem til søndag, melder meteorologen.

– Det letter litt søndag og mandag, men så ser det ut til at det kommer et nytt lavtrykk igjen. Jeg ville ikke reist på fjellet i helgen, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen til Aftenposten.

Lavtrykket kommer fra et kraftig stormsenter ved Island. Det gir både nedbør og kraftig vind i Norge de neste dagene.

–Det er slik at vi har et ganske kraftig lavtrykk i Nord-Atlanteren som styrer en vestlig og sørvestlig luftstrøm inn mot hele Sør-Norge. Det blir mye vær, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK.

Stor snøskredfare

Snøskredfaren ligger på faregrad 4 flere steder, melder varsom.no. Dette er den høyeste faregraden, og disse er oppgitt i henhold til den internasjonale faregradsskalaen.

«Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred som løsner av seg selv ventes. Unngå løsne- og utløpsområder», er rådene ved denne faregraden.

– Følg med på vær- og veimeldinger dersom man er på vei over fjellet. Det er mye snø nå, og det vil komme mer, er meteorologens råd.

Verst i nord

Anne Solveig Andersen sier at vinden trolig vil bli verst nord i Sør-Norge, blant annet er det meldt liten til full storm ved Stadt.

– Lavtrykket vil prege store deler av landet. Det er alt sendt ut gult farevarsel om vindkast i Møre og Romsdal og i Vestland, og dette gjelder også lavlandet. Det vil kunne bli liten til full storm i Trøndelag, og det kan bli liten storm på kysten av Nordland også, sier hun.

Møre og Romsdal og Vestland et av fylkene somhar vinterferie nå.

Andersen sier at man særlig i nord vil merke vinden. Fredag vil vinden komme fra sør og sørvest, mens den vil komme fra vest utover kvelden og lørdagen.

– Folk har gjerne erfaring med hvilken vind som er verst for sitt område, sier hun.

– Jeg tror ikke jeg ville lagt ut på tur i høyfjellet.