Regjeringen møter seg selv i døren

Oljefondet boikotter uetiske selskaper. Samtidig handler Regjeringen med de samme selskapene enten vi kjøper amerikanske JSF eller svenske JAS Gripen jagerfly.

Norge skal velge enten amerikanske Lockheed Martin Joint Strike Fighter eller svenske Saab JAS Gripen (bildet) som nytt jagerfly. Uansett hvem som blir valgt, handler Regjeringen med selskaper som staten boikotter.
  • Forf>
  • <forf>thomas Spence <

— Dobbeltmoral. Vil vi ha rene hender, så er det bare å holde seg unna jagerflykjøpet. Da slipper vi den problemstillingen. Det vil være det etisk korrekte, sier SVs Hallgeir Langeland.Alt tyder på at finansminister Kristin Halvorsen i løpet av høsten vil møte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i døren med et smell. Enten Regjeringen velger kampflyet JSF eller JAS Gripen, vil den kjøpe et produkt som eies av, eller inneholder komponenter fra, bedrifter som en annen del av Staten boikotter. Årsaken er at de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond - Utland (Oljefondet), som forvaltes av finansministeren, nekter fondet å ha eierinteresser eller økonomisk samkvem med selskaper som bryter reglene. Fondet har trukket seg ut av flere selskaper som er involvert i produksjonen jagerfly. Det gjelder blant annet eierposisjoner i selskaper som BAE Systems Plc, Boeing Co., EADS Co. og Lockheed Martin, som er involvert i fly- og/eller våpenproduksjon.

Uakseptabel.

Ifølge retningslinjene skal fondet trekke seg ut av selskaper "der det anses å være en uakseptabel risiko for å medvirke til grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene, alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner, alvorlig miljøskade, grov korrupsjon eller andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer". - JSF har komponenter fra selskap vi av etiske grunner har trukket oss ut av. Vi skal altså kjøpe jagerfly av selskap som det er etisk forkastelig å investere i. Det fremstår for meg som dobbeltmoral dersom vi ikke skal investere i selskaper som driver med galne ting, men likevel kjøpe JSF, sier Langeland.

Dilemma.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen er enig i at det er et dilemma.- Staten biter seg av og til i halen. Vi er enig om at vi ikke skal investere i selskaper med uetisk virksomhet. Men dette er et langsiktig arbeid hvor vi ikke må gå for fort frem. Går vi for fort frem, vil det kunne bli bare et slag i luften. Vi vil bli sittende med svarteper og kan ikke kjøpe noe, sier han.- Uansett er det viktig å få frem dilemmaene. Det vil skape press på produsentene som ønsker å vise seg frem i Norge, legger Jacobsen til.Mens partifelle Langeland ikke vil ha nye jagerfly overhodet, konkluderer Jacobsen med at etikken ikke kan stenge døren for århundrets flykjøp.- Vi i Norge har bestemt at vi skal ha et kampfly. Det finnes ikke det kampflyet som vil stå seg rent og rakt opp mot oljefondets investeringskriterier, sier Jacobsen, og legger til:- Svenskene har samme problematikk. BAE eier stor en andel av JAS Gripen. Skulle man være helt renhårig, kunne man ikke kjøpe fly hos noen, sier Jacobsen.Oberst Rob Simm ved den amerikanske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken.