Drømmehelg på Østlandet: 20 grader, sol og vindstille

Et blaff av sommer, ifølge Meteorologisk institutt.

Selv om vi er i siste halvdel av september, blir det badevær i Oslo i helgen. Men nyt det så lenge du kan, neste uke blir det kaldt. (Arkivbilde)

Et høytrykk over Østlandet sikrer oss et knallvær over Oslo denne helgen. På lørdag venter man temperaturer opp mot 20 grader. Vinden blir knapt merkbar og skyene holder seg langt unna.

En drømmehelg på Østlandet?

– Vi kan i hvert fall kalle det et blaff av sommer, sier statsmeteorolog Martin Granerød.

Spesielt lørdagen peker seg ut, sier han. Da vil kvikksølvet trolig stoppe på, men kanskje snike seg over, 20 grader. Selv om det trekker inn litt skyer på søndag, vil det også da bli svært bra vær.

Og selv om fredagen fikk en kjølig og grå start, vil solen dukke opp i løpet av formiddagen.

– Fredagen vil det bli gradvis penere utover dagen, sier meteorologen, som sier man i hovedstaden kan forvente en temperatur på 18–19 grader på ettermiddagen.

Les også

Meteorolog Eldbjørg Moxnes (30) har selv latt seg irritere over feilaktige prognoser. Nå forklarer hun hvorfor de bommer på værmeldingen.

Flomvarsel for Trøndelag

Mens østlingene kan bade i sol, så vil trønderne få pøsregn. NVE har sendt ut oransje flomvarsel for deler av Nordland og Trøndelag, samt et gult farenivå på jordskred for samme område.

– En kan vente seg alt ifra 40 til 100 millimeter nedbør de neste 24 timene i Trøndelag og på Helgeland i Nordland. Det kommer til å pøse på med nedbør, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg til NRK.

Tidligere i uken har flere steder i landet opplevd snødekkede fjelloverganger, og det kommer snø nå og. Men ikke fullt så mye som det tidligere har gjort.

– Det blir mest snø i Øst-Finnmark, hvor det kommer stiv kuling tidlig på fredag, ellers frisk bris. Det er ventet regn- og sluddbyger med snø, og snøgrensen blir veldig lav her. Den ligger på rundt 2–300 meter. I Troms blir den høyere, på om lag 3–400 meter.

Dra til fjells

Det er ikke bare lavlandet som er heldige med været denne helgen. Selv på tusen meters høyde kan man forvente mellom ti og tolv grader for de tradisjonelle hyttestedene med nærhet til Oslo.

For Norge som helhet, blir det en kontrastfylt helg.

Selv på 1000 meters høyde blir det temperaturer på 10 til 12 grader.

Troms og Finnmark går noen klassiske høstdager i møte. Overskyet, fem grader og regn.

– Normalt for årstiden, oppsummerer Granerød.

Kortvarig glede

Men den ekstra sommeren blir kort. Høytrykket som ligger over Østlandet nå vil svekkes. Neste uke blir det kaldere.

– Et nytt høytrykk fra nord trekker nedover. Det vil gi kjøligere temperaturer, sier Granerød.

Værmeldingen for neste uke har bare én farge: Grå.

Meteorologisk institutt sier det er normalt med høye temperaturer sent i september, og minner og at varmerekorden for Oslo i oktober er hele 23, 1 grader.

Det har ikke vært frost i Oslo ennå.