Norge

Nordmenn kaster 170.000 brød hver dag. Her lærer Maria og Jakob å ta vare på skivene.

Ostesmørbrød av tørt brød, helgrillet sau og smoothie med brune bananer. Søndag var det restefest for barn i Oslo.

Maria (6) og Jakob (4) Paszkiewicz Gjerseth lager ostesmørbrød av tørt brød.
  • Miriam Lund Knapstad
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Severin Zinöcker holder en gammel muffins opp i været.

Til daglig er han forsker ved folkehelseinstituttet, men denne søndagen er han frivillig restematrådgiver.

– Hvordan vet dere om denne gamle muffinsen er trygg å spise? spør han Samson Schöpfer Tennfjord (10) og Noah Røst Mossige (9).

De to guttene studerer den lille kaken. Samson tenker seg om, og svarer:

– Jeg ber lillesøsteren min ta en bit først. Hvis hun ikke blir syk, er det trygt.

Severin Zinöcker viser en gammel muffins til Samson Schöpfer Tennfjord (10, TV) og Noah Røst Mosige (9).

Kaster 170.000 brød hver dag

Nordmenn lar enorme mengder mat gå rett i søppeldunken, og bakerivarer er det vi kaster desidert mest av. Norske husholdninger kasserer 170.000 brød hver dag, ifølge nye tall fra Matvett og Østvoldforskning. Det er 9,3 kilo brød per person i året.

– 170.000 er et fryktelig høyt tall, men det er dessverre korrekt, sier leder for Matvett Anne-Grete Haugen.

Organisasjonen publiserte nylig nye tall for hvor mye mat som gikk i søppelet i Norge i 2018. Hver nordmann kastet 42,6 kilo mat. Det var bare på hjemmebane, og inkluderer ikke flytende føde vi helte ut i avløpet.

Mesteparten av maten som havner i søppelet kastes nemlig fortsatt av privatpersoner. Husholdninger står for 58 prosent av det som kastes. Mye er rene råvarer som brød, frukt og grønt – en del er pålegg og middagsrester.

Muffinsforskning

Muffinsstudiet var del av et arrangement ved Geitmyra matkultursenter i helgen. Barn i Oslo var invitert til å lære hvordan mat vi vanligvis kaster kan utnyttes bedre. Maria (6) og Jakob (4) Paszkiewicz Gjerseth laget ostesmørbrød av tørt brød, det ble blandet smoothier av brune bananer og barna fikk lukte og smake på mat som er utgått på dato.

Restefesten hadde til hensikt å vise barn hvor godt mat kan smake selv om den er utgått på dato, eller brun og vissen i kantene.

– Mens industrien og matkjedene krangler om hvem som har skyld i matsvinn-problemet, vil vi vise folk hva de faktisk kan gjøre hjemme, sier Renate Fuglseth, avdelingsleder for Geitmyra matkultursenter i Oslo.

Åpen gård hos Geitmyra hvor barn kan se, lukte og smake på mat som er utgått på dato. Noah Røst Mosige (9) og Samson Schöpfer Tennfjord (10) studerer mugg på nærthold.

I riktig retning

Totalt sett havnet minst 390 000 tonn mat som avfall i 2018. Det tilsvarer 74 kilo for hver nordmann. Den gode nyheten er at svinnet har gått ned. Fra 2015 til 2018 reduserte Norge matsvinnet med 3,8 kilo per person. Det medførte en 2 prosent reduksjon i klimagassutslipp relatert til matproduksjon og svinn.

Dagligvarebransjen har vært flinkest, med en reduksjon på 16 prosent. Grossister og matindustrien har redusert svinnet med 9 prosent fra 2015 til 2018.

Et av FNs bærekraftsmål er at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030. Også Norge har underskrevet dette målet. Vi har satt et delmål på 15 prosent innen neste år – et mål som er innen rekkevidde, ifølge rapporten fra Matvett.

Leon Skuland Ofstad (6) sykler sin egen smoothie. – Det smakte litt rart, for jeg liker ikke rømme, sier han om banan-rømme- og kombucha-smoothien.
Avdelingsleder Renate Fuglseth ved Geitmyra Matkultursenter ledet restefesten søndag.

Utgått på dato

Barna på Geitmyra har allerede lært at altfor mye mat havner i søppelet Norge. På restefesten får de blant annet studere mugg på forskjellig mat under et mikroskop.

– En gang drakk jeg melk som var utgått på dato. Den smakte like godt som vanlig melk, jeg merket ikke forskjell, forteller Noah.

På menyen sto helgrillet sau og smalahove, banansmoothie laget av brune bananer og ostesmørbrød laget av tørt brød. Det var også mulig å teste hønsesuppe kokt på gamle grønnsaker og skrell.

– Rester kan være vel så godt som mat som ennå ikke er utgått på dato. Vår erfaring er at når barn får bli med å lage maten, så spiser de den også, sa avdelingsleder Fuglseth.

Hun forteller at Geitmyra pleier å ha mellom 500 og 1000 besøkende på Åpen Gård-arrangementene.

– Vi håper på i hvert fall 500 i dag, sa Fuglseth.

Les også

  1. Oslo-byrådet vil gi gratis skolemat til alle videregående skoler og senke kollektivprisene

  2. Folk flest kaster middagsrestene. Slik sparte Mette Nygård Havre på å innføre restetorsdag.

  3. Lei av dystre klimanyheter? Her er 11 eksempler på tiltak som faktisk fungerte

Les mer om

  1. Barn
  2. Brød
  3. Oslo
  4. Matsvinn