Norge

- Det er bygdedyret i praksis

Bistandsadvokaten til den fornærmede jenta i Vågå-saken er oppgitt over ryktene som svirrer i Vågå om den 16 år gamle jentas livsførsel og forhistorie.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener mange av vitnene som er innkalt, er der for å sverte den 16 år gamle jenta.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

— Hun er i en veldig presset situasjon, det ligger i sakens natur. Min klient er en helt vanlig 16-åring, så har det vært en stor belastning for henne. Samtidig ser hun frem til å få startet rettssaken, sier bistandsadvokat for den fornærmede i Vågå-saken Nina Braathen Hjortdal.

- Ikke en slektskapsrelasjon

Tirsdag starter saken mot Rune Øygard, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot den nå 16 år gamle jenta. Han har erkjent å ha delt seng med henne, men nekter straffskyld. Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen har karakterisert forholdet mellom Øygard og jenta som en far/datter-relasjon.

— Det er ikke en beskrivelse jeg vil bruke. Hva slags forhold de har hatt, får folk bedømme etter forklaringene i retten, sier Hjortdal.

På det meste skal de ha sendt 50 tekstmeldinger om dagen til hverandre.

— De har hatt en nær relasjon, men at en fars- eller slektskapsrelasjon har vært det ledende i deres forhold, det kjenner ikke min klient seg igjen i, sier Hjortdal.

- Vitner skal sverte jenta

Ifølge tiltalen har Øygard flere ganger hatt seksuell omgang med jenta mellom september 2009 og oktober 2011. Overgrepene skal ha skjedd hjemme hos Øygard, på hytta hans og på ulike hoteller i Molde, Larvik og Oslo.

Over 60 mennesker skal vitne. Hjortdal mener mange av vitnene aldri burde vært på den listen.

- Den vitnelisten inneholder veldig mange navn som er veldig perifere for min klient, eller som hun rett og slett ikke kjenner. 60 vitner er enormt mye, og veldig mange av disse har overhodet ikke kjennskap til saken. Mitt inntrykk er at dette enten er vitner som skal mene og synse om karakteren til Øygard, eller som skal bidra til å sverte fornærmede, sier Hjortdal.

Ett av disse vitnene er Morten Krogvold, som tidligere har rykket ut i mediene og sagt at Øygard er uskyldig.

— Det er endel av denne typen vitner. Og måten Øygard selv har valgt å stille opp i media på, synes jeg heller ikke taler til hans fordel, sier Hjortdal.

— Bygdedyret i praksis

I Vågå, der ordføreren har vært en svært populær og avholdt mann, har det helt siden saken startet i september versert rykter om jenta.

I motsetning til Øygard bor hun ikke i kommunesenteret Vågamo, og ryktene har blant annet dreid seg om hennes kjærlighetsliv, og at jentas familie tidligere skal ha levert flere anmeldelser med lignende innhold mot andre menn.

— Både hun og familien er klar over disse ryktene. Det er bygdedyret i praksis. Det er jo veldig, veldig mye av det som ikke stemmer. For eksempel eksisterer det ingen politianmeldelser fra jenta eller familien. Det er mer et utslag av at foreldre passer på sine barn: Hvis man hører at ting ikke er greit, prøver man å få orden på det.

- Men noe av det stemmer?

— Jeg kan ikke gå inn i detaljer. Hun er kjent med at det veldig mange forskjellige rykter rundt hvem som skal ha vært anmeldt og med litt forskjellig valør rundt hva de skal ha vært anklaget for. Men det er overhodet ikke noe som kan minske hennes troverdighet rundt denne saken, sier Hjortdal.

Hun mener at nettopp å få frem slike avklaringer er et eksempel på hvorfor det er viktig for jenta at rettssaken går for åpne dører. Øygards forsvarer har ønsket lukkede dører under saken, men vant ikke frem.

Angrer ikke

Hjortdal sier at jenta ikke noen gang har angret på at familien gikk til det skritt å anmelde ordføreren.

— Nei, hun har nok ikke angret. Hun skulle gjerne likt å være dette foruten, men det er jo ikke noe alternativ. Det er en prosess å være gjennom et år i en sånn sak. Så jeg tror hun er rimelig klar over i dag at det var overgrepene som var feil, og ikke anmeldelsen.

- Betyr det at hun ikke var klar over at det var feil da de angivelige overgrepene skjedde?

— Dette handler om modning. Det er vanskelig for et barn å gjøre seg opp en mening om hva som skjer når man er overlatt i en voksens ansvar. Hun var 13 år da det første overgrepet i tiltalen skjedde, nå er hun snart 17, sier Hjortdal.

Les også

  1. Ønsker ikke Stoltenberg som vitne i Øygard-saken

  2. Overgrepstiltalt Vågå-ordfører nektet avhør

  3. Fylkesleder i Ap: - En svært alvorlig sak