4 av 10 får julegave fra sjefen

Sjefer i hovedstaden er minst gavmilde til jul. Samtidig finner bedrifter nye og kreative måter å gi årets ansattgave til veldedige organisasjoner, blant annet via Facebook.

Håkon Bæverfjord ruller ut nok en pall med julegaver fra lageret til IDE House of Brands i Drøbak.

Firmagaver. Vi befinner oss midt i det som må være bedriftsnissens juleverksted. Her trykkes, inngraveres, merkes og pakkes årets firmagaver – klare til å dale ned på landets arbeidsplasser.

Men det er færre spandable sjefer i år enn tidligere, og det gavner de veldedige organisasjonene.

— Det er ikke fullt kaos ennå, men det nærmer seg. Jeg må nok kaste meg i bilen å kjøre noen leveringer jeg også snart, sier salgssjef Andreas Kalatzis i IDE House of Brands.

Ved gaveleverandørens hovedkontor i Drøbak gjøres pappeske etter pappeske klar med firmagaver. Under finanskrisen forsvant påske- og sommergavene, mens julegaven fra sjefen fortsatt holder stand. Hos noen.

— I år er det spesielt sportsartikler som peker seg ut. "Birken-bølgen" er langt fra over. Også reiseartikler er det sjefer som ønsker seg til sine ansatte, sier Kalatzis.

Færre og færre

Inngraveringsmaskinene står klare til å personifisere din julegave. Glass og kopper er oppstilt med militær presisjon. Lukten av sløyd brer seg, og pappeskepyramidene blir høyere og høyere. Blodtrykket øker hos de ansatte i Drøbaksbedriften. Det er avstanden fra lageret og frem til døren som gjenstår.

Til kontrast sier den årlige undersøkelsen fra InFact, på oppdrag fra bemanningsselskapet Xtra personell, at færre og færre arbeidsgivere gir julegaver til sine ansatte. I år er tallet 40 prosent, mot 45 prosent i 2009.

- Dette kan henge sammen med at stadig flere selskaper velger å gi sitt julegavebudsjett for både ansatte og kunder til veldedige organisasjoner, forteller adm.dir. i Xtra personell, Kristian Fæste.

Det var etter finanskrisen at fokuset på veldedige gaver virkelig kom inn i lyset. Etter nedbemanninger og kutt var det mange som droppet julebord eller en julegave, og heller ga på vegne av sine ansatte.

Veldedige gaver

- I stedet for julegaver til ansatte og kunder gir vi 200 000 kroner til et prosjekt som gjør en forskjell, opplyser kommunikasjonssjef i Ventelo, Heidi Egede-Nissen.

Kommunikasjonskonsernet har de to siste julefeiringene gitt en veldedig gave på vegne av sine ansatte, og i år benytter de sosiale medier for å kåre en verdig mottager av julegaven. Forskjellsfondet vil gå til organisasjoner eller enkeltpersoner som gjør en forskjell i hverdagen.

Kirkens Bymisjon forteller at også bedrifter benytter seg av å kjøpe symbolgaver til ansatte, selv om de domineres av privatpersoner. I fjor kjøpte 24 bedrifter en Gave som forandrer verden til sine ansatte. Spesielt av året er at gaveprodusenter legger til rette for at ansatte skal kunne velge å gi en veldedig gave. Mange store bedrifter vil gjøre et utvalg av julegaver tilgjengelig på nettet, og samtidig gi muligheten for å "gi en geit" i år.

Høysesong

Salgssjefen i Drøbak er ikke alene med å stresse denne julen. Norsk Bransjeforening for Reklameprodukter teller nesten 50 medlemmer, og de bedriftene som faller under gaveartikler og firmagaver-beskrivelsen (165 foretak) hadde en samlet omsetning i 2010 på 7,4 milliarder kroner. Julen er absolutt høysesong.

- Den merkeligste gaven jeg har vært med på, mimrer Kalatzis.

— Må være en kunde som ville gi et ostesett til sine ansatte. Haken var at gaven skulle sendes rett hjem. Vi måtte derfor sette oss ned for å finne en ost som kunne overleve noen dager i en postkasse, smiler han.

marius.strand@aftenposten.no