Norge

17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding

En gutt (17) kan få fengselsstraff for å ha ringt inn en falsk nødmelding om at en båt var i ferd med å synke. Flere helikoptre og båter rykket ut.

Redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen» var med i søket utenfor Haugesund natt til lørdag.
  • NTB

Lørdag besluttet politiet at gutten skal anmeldes, ifølge Stavanger Aftenblad.

Vanligvis straffes misbruk av nødsignal med forelegg. I dette tilfellet risikerer imidlertid gutten fengselsstraff, selv om det tas hensyn til at han er under 18 år.

– Her har meldingen medført at nødetatene rykket ut til en stor redningsaksjon, og resultatet kan bli både fengselsstraff og erstatningsansvar, sier jourhavende politiadvokat Anne Mette Dale i Sørvest politidistrikt.

17-åringen ringte fredag kveld inn til politiet og sa at han og fem andre personer var om bord i en båt som var i ferd med å synke ved Røvær i Haugesund. Deretter ble kontakten brutt.

I om lag tre timer søkte tre helikoptre, to redningsskøyter og flere sivile fartøy etter båten og personene. Det viste seg så at meldingen var falsk.

Hovedredningssentralen ser alvorlig på falske nødmeldinger. Redningsleder Jan Lillebøe sier at dette i verste fall kan føre til at liv går tapt.

– Det kunne oppstått andre hendelser hvor du ikke bruker de nevnte ressursene fordi det er mer alvorlig at seks personer er i ferd med å gå ned. Andre mennesker kan komme i en situasjon hvor de dør fordi vi ikke har tilgjengelige ressurser, sier han.

Les mer om

  1. Hovedredningssentralen