Norge

Avsluttet avhør med Manshaus fredag kveld: Siktede erkjenner de faktiske forhold

Politiet har fredag avhørt terrorsiktede Philip Manshaus (21) på Politihuset i Oslo.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby mener det første avhøret har gitt viktige opplysninger om saken.
 • Ingvild Fjelltveit
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten

– Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Oslo politidistrikt.

Han opplyser at det første avhøret med terror- og drapssiktede Philip Manshaus varte i fire og en halv time, inkludert pauser. Det kommer til å bli nye avhør, men det er ikke satt tidspunkt for disse.

– Vi er godt fornøyd med avhørene så langt. Han samarbeider godt, sier Kraby.

Bærumsmannen er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av disse er i full isolasjon.

– Han har erkjent de faktiske forholdene, men ikke straffskyld. Hva innebærer det?

– Det er delvis fordi det ikke ble et naturlig tema under avhøret, og fordi det aller viktigste for oss nå er å få detaljer om hendelsesforløpet og at han erkjenner handlingene. Det er et stort steg for oss i etterforskningen. Det er vi veldig fornøyd med, sier Kraby.

 • Slik overmannet de to pensjonistene 21-åringen. – Han løsnet to skudd mot meg

– Dypt tragisk og ubegripelig

Faren til den siktede 21-åringen sier etter avhøret fredag kveld at saken er dypt tragisk og ubegripelig.

– Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier han i en kommentar til Aftenposten, formidlet via advokat Vibeke Hein Bæra.

Har fortalt om motivene

Den terrorsiktede 21-åringen har i avhøret med politiet fortalt om motivet for angrepet på moskeen og drapet på stesøsteren, men politiet ønsker ikke å gå ut med hva han har sagt.

Han har også gitt flere detaljer fra åstedene, men politiet vil ikke si hva han har fortalt.

– Det har kommet flere nye opplysninger som er viktige for saken. Han er blitt stilt spørsmål underveis, men også hatt mye fri forklaring, som letter vårt arbeid, sier Kraby.

– Har han kommer med nye opplysninger som gjør at politiet endrer noen av de hypotesene dere har hatt?

– De har vært verdifulle innspill i så måte.

– Hva vil skje nå med tanke på en vurdering av hans tilregnelighet?

– Det vil bli vurdert å få oppnevnt sakkyndige, men dette avhenger av at han vil samarbeide. Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han sier til det, men vi håper han vil det. Så får vi se hva vi får til i tiden som kommer, sier Kraby til Aftenposten.

Om Philip Manshaus planla og gjennomførte angrepet på moskeen alene, har også vært et tema under avhøret, men politiet vil ikke si hva han har sagt om dette.

Forsvarer for Philip Manshaus, Unni Fries, ankom Politihuset på Grønland fredag ettermiddag for å bistå sin klient under avhøret.
Les også

Politiet undersøker tips fra terrorsiktedes medelev

Forsvareren vil ikke kommentere innholdet

Også Manshaus’ forsvarer Unni Fries møtte pressen kort tid etter det første avhøret av 21-åringen. Hun var tilbakeholdne med å gi opplysninger om hva han har forklart på politihuset fredag kveld.

– Jeg vil ikke si noe mer om innholdet fordi han sitter varetektsfengslet med brev- og besøksforbud. Jeg kan naturligvis ikke formidle hans forklaring, sier Fries.

Forsvareren sier at siktede fortsatt nekter sraffskyld, selv om han erkjenner de faktiske forholdene han er siktede for. Hun ønsket ikke å kommentere hvorfor Manshaus ikke har latt seg avhøre tidligere.

– Mitt inntrykk er at han ønsker å avgi en forklaring og er klar for det nå, sier Fries.

Rundt 50 politifolk etterforsker drapet på Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen. Samtlige av Manshaus' familiemedlemmer er nå avhørt.

Manshaus’ forsvarer Unni Fries ville fredag kveld ikke kommentere detaljer fra avhøret.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5