Norge

Aktor legger frem 80 sider med utskrifter av chatmeldinger

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): Aktor vil legge frem 80 sider utskrifter av chatmeldinger mellom Vågå-ordfører Rune Øygard og den 16 år gamle jenta.

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

I dag startet rettssaken mot Ap-ordfører Rune Øygard.

— Her står fornærmede og tiltaltes ord mot hverandre, slik de svært ofte gjør i slike saker. Det retten da må ha en årvåkenhet rundt, er om det finnes andre beviser som kan fortelle oss noe om dette. Noe som kan styrke eller svekke tiltaltes og fornærmedes forklaring. Det er det som blir kjernen i saken, sa aktor Torbjørn Klundseter.

Store mengder SMS og chatlogger

Aktoratet vil legge frem store mengder tekstmeldinger, rundt 80 sider med utskrifter fra chatmeldinger på dataprogrammet Skype, og opplysninger om hvor de involvertes mobiltelefoner har vært på de ulike tidspunktene.

Kripos har imidlertid ikke funnet relevante opplysninger gjemt på Øygards telefon.

— Tiltaltes telefoner har tidligere vært inne på Kripos laboratorier. Det er ikke funnet trafikkdata eller tekstmeldinger som kan si noe om de forholdene denne saken dreier seg om, sa Klundseter.

Øygards eks-kjærester skal vitne

Blant de sentrale vitnene er jentas familie, hennes kjæreste og hans mor. Jentas stefar, som er i slekt med Øygard, skal forklare seg om en telefonsamtale han hadde med Øygard samme dag som han ble anmeldt, 18. september i fjor.

Det er mange i lokalsamfunnet i Vågå som skal vitne, blant annet rådmannen, rektor og lærere ved skoler der jenta har gått, og flere av hennes venner. Fylkesmannen har opphevet taushetsplikten for disse.

Ett av vitnene er selv fornærmet i en sedelighetssak, der den tiltalte ble dømt i Vågå før sommeren. Dommen er imidlertid anket.

To av Øygards tidligere kjærester er også innkalt som vitner. Forsvarer Mette Yvonne Larsen har varslet at hun vil begjære at disse strykes fra vitnelisten.

Anmeldelsen om seksuelle overgrep ble levert 18. september i fjor, samme dag som Øygard ville at hun skulle delta i et privat middagsselskap med blant annet statsminister Jens Stoltenberg. Det skulle være en overraskelse, men jenta ville ikke være med.

Color Line-direktøren i vitneboksen

Konserndirektøren i Color Line skal også vitne. Under en av reisene som jenta skal ha vært med på, har Øygard hevdet å skulle møte konserndirektøren, noe aktoratet mener ikke stemmer.

Han skal også forklare seg om sitt forhold til Øygard, som spesielt omhandler reiselivsutvikling i Nord-Gudbrandsdalen.

Øygard er tiltalt for samleie med jenta da hun var under 14 år, og en rekke tilfeller av seksuell omgang da jenta var mellom 14 og 16 år. Det skal totalt dreie seg om rundt 50 tilfeller av seksuelle overgrep.

Minste strafferamme: Tre år

— Nei, svarte Rune Øygard da dommeren spurte om han erkjenner straffskyld for handlingene han er tiltalt for.

Blant de over 60 personene på vitnelistene, er blant annet jentas familie, hennes kjæreste og hans mor,

Forholdene har en minste strafferamme på tre år.

Øygard forsvares av Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke.

Den 16-åringe jenta møtte i retten sammen med sin bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal og sine foreldre. Hun var tydelig preget da rettssaken startet.

Saken går i Lillehammer, ettersom tingretten i Vågå ble funnet inhabile i saken.

Skal forklare seg i to dager

I formiddag skal den 16 år gamle jenta forklare hvordan hun opplevde kontakten med den 37 år eldre mannen. I morgen starter Øygards forklaring, og fortsetter på torsdag.

Statsadvokat Klundseter har gjort det klart at han vil stille en rekke spørsmål til Øygard — spørsmål det ville ha vært naturlig å få svar på under politietterforskningen. Øygard avviste imidlertid på et tidspunkt under etterforskningen å stille til flere avhør, noe han som siktet har full rett til.

Fredag skal Øygards kone forklare seg. Resten av dagen skal jentas foreldre vitne.

 1. Les også

  Aktor vil krympe Øygards vitneliste

 2. Les også

  Øygard: Jeg erkjenner ikke straffskyld

 3. Les også

  - Det er bygdedyret i praksis

Rune Øygard er tiltalt for seksuelle overgrep med en minstestraff på tre års fengsel. Her fra en pressekonferanse tidligere i år. Tore Meek NTB /Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tromsdals forsvarer forbannet over bevislekkasje

 2. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 3. VERDEN

  Ubåtdrapet: Siste dag med utspørring av Madsen

 4. NORGE

  Nytt sjokk for voldtektsofre 16 år etterpå

 5. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 6. NORGE

  Utredet i tre måneder, men sjekket ikke grunnforhold