Overlevende og etterlatte slipper å bli part i rettssak

Justisminister Knut Storberget (Ap) åpner for en hurtigbehandling av kravene fra de etterlatte og overlevende etter terrorangrepene 22. juli. Dermed slipper de å bli part i rettssaken.

– Regjeringen har åpnet for at alle som har erstatningskrav i denne saken, kan fremme det i kontoret for voldsoffererstatning uavhengig av strafferettssaken. Det er altså mulig å få en behandling uten å bli en part i selve rettssaken mot Anders Behring Breivik sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til NRK.

Rundt 500 overlevende og etterlatte har så langt fått oppnevnt advokat, men det er ventet at tallet vil stige til nærmere 1.000. Når de slipper å bli en part i rettssaken, betyr det at de etterlatte og overlevende kan få utbetalt oppreisning selv om rettssaken mot Anders Behring Breivik ikke er gjennomført.

Engebretsen mener det er en fordel både for gjennomføringen av rettssaken og for ofrene selv:

– Skulle saken blitt gjennomført med mange hundre erstatningskrav, hadde det blitt en helt uhåndterbar sak. For mange av de fornærmede vil det være en stor fordel å få avsluttet dette utenom behandlingen i domstolen. Da vil de raskere kunne komme videre med livet sitt og få en mindre belastning, sier han.

Erstatningskravene vil trolig bli på flere hundre millioner kroner. Ifølge bistandsadvokatene vil de kreve fra 300.000 kroner og oppover for hver og en av de berørte.