Norge

Forsvaret vil stanse terror i Nordsjøen fra Østlandet

Ved terrorangrep mot oljeplattformer er det Forsvarets spesialkommando som skal slå tilbake. Men det vil ta tid, for styrken er stasjonert ved svenskegrensen, skriver Bergens Tidende.

Forsvarets spesialkommando (FSK) som holder til på Rena i Hedmark har hovedansvaret for å bekjempe eventuelle offshore terroranslag. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

Fra Rena leir i Østerdalen, fire mil fra grensen til Sverige, har Forsvarets spesialkommando (FSK) hovedansvaret for å «bistå politiet i bekjempelse av offshore terroranslag,» ifølge politiets egen beredskapsplan.

Ved et terrorangrep offshore er spesialsoldatene i FSK avhengige av rask transport for å komme seg fra Rena til kontinentalsokkelen. Men til Trollfeltet vest for Bergen, som er blant feltene nærmest land, er den totale reisetiden ifølge Bergens Tidende (BT) minst to timer, og da er ikke mobiliseringstid, landingstid, fallskjermdropp fra fly eller annet tatt med i regnestykket.

FSK-styrken må først sendes med helikopter fra Rena til Gardermoen, men helikopterskvadronen, som holder til på Rygge i Østfold, har ikke døgnberedskap, og vil trenge tid på å mobilisere. Selve helikopterturen Rygge-Rena-Gardermoen tar ifølge BT 70 minutter, og hvis det ikke er mulig å få helikopterfrakt til Gardermoen, vil en biltur forlenge den totale reisetiden til Troll med 38 minutter.

Fire politidistrikt langs kysten har det formelle ansvaret for plattformsikkerheten, men i praksis er det spesialkommandoen, eventuelt sammen med oslopolitiets beredskapstropp Delta, som skal rykke ut ved et eventuelt terrorangrep. Selv om de lokale politidistriktene har sine egne utrykningsenheter, vil det ifølge kilder BT har snakket med neppe være aktuelt å sende ut disse først ved et terrorangrep offshore.

Sammen med myndighetene skal Oljeindustriens Landsforening gå gjennom beredskapen på ny etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  – Disse soldatene er meget robuste, men de er mennesker, de også

 2. NORGE
  Publisert:

  Amundsen vil gjøre det enklere å punktbevæpne politiet 

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 4. NORGE
  Publisert:

  Forsvinningssaken: Kl. 16.06 gikk alarmen. Da ble grensene varslet om «kidnapping Fjellhamar».

 5. NORGE
  Publisert:

  Politidirektoratet vil ha ekstern evaluering av politiets og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen

 6. NORGE
  Publisert:

  Politiet gir opp målet om terrorstyrke på 1200 politifolk