Syv spørsmål og svar om koronasmitte i Norge

Helsedirektoratet vurderer nå om større sportsarrangementer den nærmeste tiden skal gå som planlagt eller om de bør avlyses.

1. Hvor mange er smittet i Norge og i resten av verden?

I Norge var det onsdag registrert 48 smittede.

Folkehelseinstituttet opplyser at ingen av dem alvorlig syke, og de smittede sitter nå i hjemmekarantene. Personene befinner seg i Viken, Oslo, Vestland, Agder, Trøndelag, Rogaland og Tromsø.

I de fleste tilfellene er smitten knyttet til utbruddet i Italia.

Les også

Direktestudio: Her kan du lese siste nytt om koronaviruset

Globalt er det over 93.000 smittede i 77 land, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 80.000 av smittetilfellene er i Kina.

Ifølge Det europeiske smittevernbyrået ECDC var det onsdag kveld registrert 3.351 smittede i Europa. 85 av disse er døde.

I helgen ble det innført nye karanteneråd for helseansatte i Norge som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus. De skal være i karantene i 14 dager fra de er kommet hjem.

En rekke personer, blant andre 280 ansatte ved Ullevål sykehus og studenter fra Universitetet i Oslo, er satt i hjemmekarantene.

2. Hvor farlig er det å bli smittet?

Rundt 3,4 prosent av dem som er registrert smittet av det nye koronaviruset er døde, ifølge WHO. Dette er en langt høyere enn dødeligheten ved vanlig influensa, som er på 0,1 prosent.

Samtidig er det også et faktum at det finnes et usikkert antall ikke-registrerte tilfeller.

I sin risikovurdering skriver Folkehelseinstituttet at tallene er usikre fordi mange smittede trolig ikke får symptomer, og dermed ikke testes og tas inn i tallgrunnlaget.

Ifølge instituttet kan det nye koronaviruset gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Informasjon om risikofaktorer er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

Over 80 prosent får milde symptomer. De fleste som blir smittet vil ifølge FHI trolig få luftveissymptomer som går over av seg selv, men noen vil få et alvorligere sykdomsforløp med blant annet lungebetennelse.

Les også

Den første korona-smittede legen ved Ullevål sykehus: – Jeg føler meg lurt

3. Viruset er i Norge. Hva kan vi vente oss?

Den nåværende smittespredningen ikke er uventet, skriver Folkehelseinstituttet.

Helsemyndighetene holder oversikt over antall smittede i Norge. Frem til tirsdag har alle tilfellene vært knyttet til smitte i utlandet.

Onsdag erklærte helsemyndighetene at smittespredningen nå kan være over i en ny fase. Det betyr at det kan oppstå nye tilfeller som ikke kan kobles til et kjent utbruddsområde i utlandet.

4. Er det lurt å unngå større arrangementer?

Helsedirektoratet vurderer om større sportsarrangementer skal gå som planlagt eller om de bør avlyses.

Til helgen skal skifesten Kollen gå av stabelen i Oslo, et arrangement som tiltrekker seg tusenvis av mennesker.

– I øyeblikket har vi vurderinger av store arrangementer i alminnelighet, men det er ikke fattet noen avgjørelse ennå, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet til NTB.

Helsemyndighetene anbefaler at arrangørene har gode hygienetiltak. Alle syke skal holde seg hjemme.

En rekke arrangementer er avlyst i Europa. I Frankrike er alle arrangementer med over 5000 mennesker avlyst for å forsøke å begrense spredningen.

Les også

Fem spørsmål og svar om koronavirus og sport

5. Bør reiser til utlandet unngås?

Fra og med tirsdag råder Folkehelseinstituttet nordmenn å unngå reiser til Iran, Sør-Korea, samt regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte i Nord-Italia.

FHI fraråder også reiser til Hubei-provinsen i Kina.

Utenriksdepartementet fraråder også reiser til Fastlands-Kina dersom disse ikke er strengt nødvendige.

Koronaviruset har nå spredt seg til hele Vest-Europa. Mandag bekreftet Portugal to tilfeller av smitte, og tirsdag ble første dødsfall registrert i Spania.

Avinor følger helsemyndighetenes råd og anbefalinger og videreformidler informasjon til reisende om viktigheten av god håndhygiene.

Johan Giesecke, rådgiver i Verdens helseorganisasjon, sa mandag at han fraråder unødvendige flyreiser ettersom viruset har spredt seg til flere land.

Les også

Reiseforsikringen dekker ikke reisefrykt

6. Hvordan unngår jeg smitte?

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot det nye koronaviruset.

Helsemyndighetene anbefaler å vaske hendene grundig og ofte. Du bør hoste og nyse i et papirlommetørkle, som du kaster etter bruk. Alternativt bør du hoste eller nyse i albuen hvis du mangler papirlommetørkle.

Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus.

Viruset smitter via dråper, ifølge Folkehelseinstituttet: «Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset er blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.»

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet sier til Aftenposten at det ikke er usannsynlig at virusutbruddet kan vare flere år.

– Det kommer i bølger. Det kan ta måneder eller et par år før vi er frie fra viruset. Det sier vi av erfaring fra tidligere infeksjonssykdommer, sier fagdirektøren.

7. Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg kan være smittet?

Hvis du tror du kan være smittet, skal du ringe fastlegen din. Får du ikke tak i fastlegen, er mulig å ringe legevakten på telefonnummer 116 117.

(Kilder: Fhi.no, Who.int, Ntb, Aftenposten)