Norge

Markering mot høyreekstremisme utenfor USAs ambassade

«Aldri mer rasisme» og «No Trump, no hate» var blant slagordene under en markering mot høyreekstremisme ved USAs ambassade i Oslo lørdag.

Mariette Lobo fra Rødt holder appell utenfor USAs ambassade lørdag. I bakgrunnen står Mori Diakite og Shoaib Sultan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Markeringen fant sted i nærheten av USA ambassade i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det var Landsforeningen Mot Rasisme, Antirasistisk Senter, Skeiv Verden og Rødt som tok initiativ til markeringen lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Mariette Lobo fra Rødt holder appell utenfor USAs ambassade lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Deltakerne ønsker å vise solidaritet med demonstranter som over hele USA tar del i protester mot rasisme og fascisme lørdag.

– Vi anslår at det er mellom 50 og 80 personer til stede utenfor ambassaden. Det går veldig greit og rolig på stedet, sa operasjonsleder Åste Tanem i Oslo politidistrikt til NTB.

Arrangørene mener at det var så mange som 250 deltakere.

– Ikke bare i USA

– Det er en engasjert gjeng, sa Mariette Lobo, leder av antirasistisk- og minoritetspolitisk utvalg i Rødt, til NTB. Hun holdt en appell fra Rødt, i tillegg holdt representanter fra Landsforeningen Mot Rasisme og Antirasistisk Senter appeller.

– Vi har møtt opp her i dag i solidaritet med ofrene i Charlottesville og de som i disse dager demonstrerer mot hvit-makt. Verdens mektigste president gir næring til disse høyreekstremistiske gruppene, oppsummerer Lobo. Hun presiserer at slike grupper ikke bare vokser i USA og viser til den nynazistiske marsjen i Kristiansand i slutten av juli.

– Vi må snakke om nazismen i Norge. Det er en vegring for å snakke om det og rasisme, slår Lobo fast.

Budskap til norske politikere

Protestene i USA kommer som følge av hendelsene i Charlottesville i delstaten Virginia 12. august. Byen erklærte unntakstilstand da høyrenasjonalister og motdemonstranter barket sammen. Under en demonstrasjon mot hvite rasister ble en kvinne drept og 19 andre skadd da en bil pløyde inn i folkemengden.

President Donald Trump er i etterkant kritisert fordi det tok ham to dager å fordømme de høyreradikale gruppene som demonstrerte i byen. I tillegg mener presidenten at begge sider i demonstrasjonen er skyld i volden som oppsto.

– Vi må stoppe nazismen mens gruppene er små. Det er farlig og alvorlig når det blir offisiell politikk som gir legitimitet til rasister. Vi vil ha politikere som står opp mot rasisme og nazisme i Norge. Dette er ikke bare et budskap til USA, men også her hjemme, sier Lobo.

Det var Landsforeningen Mot Rasisme, Antirasistisk Senter, Skeiv Verden og Rødt som tok initiativ til markeringen lørdag.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Høyreekstremisme