Norge

Politiet vurderer gamle DNA-spor på nytt etter Kristin-saken

Hvem drepte Marit Ødegaard (76), Trude Espås (20) og Marie-Louise Bendiktsen (59)? I kjølvannet av Kristin-saken vil politiet lete etter nye DNA-spor for å oppklare drapene.

Trude Espås (20) ble funnet drept i Geiranger i 1996.
  • Jørgen Svarstad

Bedre DNA-analyser og raskere svar på prøver hos Folkehelseinstituttet gir håp for flere av de over 30 uløste drapssakene i Norge.

Etter at en tidligere frikjent 38-åring i forrige uke ble pågrepet for drapet på Kristin Juel Johanessen, sier flere politidistrikter at de vil undersøke spor i minst tre uoppklarte drapssaker på nytt.

Marit Ødegaard (76), drept i 2000

Marit Ødegaard ble funnet død i sitt eget hjem i Ørje i Østfold. Politiet tror hun ble ranet for omsetningen fra bensinstasjonen hun drev. Drapsvåpenet, et økseskaft, ble funnet utenfor boligen. En mann ble siktet, men politiet fant ikke tekniske bevis som knyttet ham til drapet. Ifølge VG klarte politiet en måned etter drapet å finne en delvis DNA-profil på åstedet.

Marit Ødegaard ble funnet drept her i sitt hjem rett ved svenskegrensen.

På bakgrunn av Kristin-saken har Østfold politidistrikt nå tatt kontakt med Folkehelseinstituttet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen.

— Vi har bedt om vurdering av om det er grunn til å foreta nye analyser av materialet vi allerede har sendt inn. Vi har også spurt om det kan være aktuelt å sende inn materiale som vi har lagret, men som ikke er sendt inn, sier han.

Trude Espås (20), drept i 1996

Trude Espås ble funnet kvalt til døde nedenfor en sti i Geiranger. Politiet fant hår på Espås, men klarte ikke å skaffe en fullstendig DNA-profil fordi hele hårsekken ikke var til stede. En uidentifisert tysktalende mann var mistenkt, og en tysktalene østeropeer ble avhørt i Brussel og avga DNA-prøve. Politiet sikret også DNA-prøver fra alle fastboende menn i Geiranger.

Etterforskningsleder i Ålesund Robert Hjelmeseth sier:

— Det er ikke unaturlig at politiet vil se på dette på nytt, spesielt etter det som ble avdekket i Larvik forrige uke. Vi vil se på materialet etter ferien. Det har kommet ny teknologi som kanskje kan gjøre det mulig å dyrke frem en fullverdig profil fra det politiet sikret.

Marie-Louise Bendiktsen (59), drept i 1998

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet i ruinene av hennes nedbrente hus i Salangen i Troms. Men rettsmedisinerne fastslo at hun hadde blitt knivstukket til døde. De fant sædrester. Politiet mistenkte voldtekt, men at gjerningsmannen brant ned huset for å skjule sporene. Over 1900 menn i området ble DNA-testen. En tabbe gjorde imidlertid at de biologiske sporene fra åstedet var delvis ødelagt da de ankom Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet i restene av bolighuset i Lensmannsjordet på Sjøvegan etter en brann. Hun var drept med en rekke knivstikk mot overkroppen.

— Det ser ut som Folkehelseinstituttet har fått forbedret sitt utstyr og sine metoder slik at de trenger mindre mengder biologisk materiale. Nå skal vi gå gjennom alle de kriminaltekniske spor, også de som ikke har fått en slik undersøkelse for eventuelt å sende det til Folkehelseinstituttet, sier lensmann Hans Roar Rasmussen ved Salangen lensmannskontor.

Egen gruppe i Oslo

Fra høsten skal dessuten Oslo-politiet ta fatt på 11 uløste drapssaker helt tilbake til 1994, men dette har ikke sammenheng med Kristin-saken.

Dette gjelder blant annet drapet på Vegard Bjerck i en garasje på Skøyen i 2008 og knivdrapet på Egil Tostrup Bråten i 2002.

— Vi vil også jobbe med saker hvor DNA-spor ikke kunne gi oss klare for noen år tilbake. Hvilken betydning nye metoder får, gjenstår det å se, sier leder av voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, Stein Olav Bredli. Han opplyser at politimesteren har gitt dem ni nye stillinger til å etterforske drapssaker, hvorav en kun skal jobbe med uløste saker.

Han vil ikke gå inn på hvilke konkrete saker de skal jobbe med.

Les også

  1. Birgitte Tengs-saken skal vurderes på nytt

  2. - Sene svar i Kristin-saken på grunn av Folkehelseinstituttets DNA-monopol

  3. Faren: Dette slipper han ikke unna

  4. Kristins far om DNA-beviset: - Dette kommer han ikke unna