Norge

Lime-leverandøren har tapt 100 millioner kroner, men leverer fortsatt til tidligere butikker

  • Andreas Slettholm
    Kommentator
Noen av de tidligere Lime-butikkene, som hovedbutikken her i Jens Bjelkes gate, er fortsatt stengt. Men av dem som har gjenåpnet, leverer grossisten Ekrheim til 5–6 stykker, forteller Haakon Ekrheim.
  • Dette treffer oss hardt, sier daglig leder Haakon Ekrheim.

— Vi har noen tøffe måneder foran oss, sier Haakon Ekrheim, daglig leder i K. Ekrheim.

K. Ekrheim er en av de få mindre grossister som er igjen i Norge.

Butikkene med Lime-skilter kjøpte varer som selvstendige, frittstående butikker, men var tilsammen en stor kundegruppe hos Ekrheim. Dermed ble familieselskapet hardt rammet da politiet aksjonerte mot Lime-kjeden i september i år.

Mistet hver tiende krone

Fra den ene dagen til den andre forsvant store deler av kundegrunnlaget deres.

- Jeg har sagt opp fire ansatte og mistet 100 millioner kroner av omsetningen. Vi har noen tøffe måneder foran oss, sier Ekrheim.

I fjor omsatte de for 850 millioner kroner. Det betyr at mer enn 10 prosent av omsetningen forsvant over natten.

Leverer fortsatt til fem-seks butikker

Ekrheim endret praksis umiddelbart etter politiets razzia. De butikkene som fortsatt ville handle hos ham, måtte betale på forhånd. Dessuten måtte de skru ned Lime-skiltene for å få varene levert til butikken.

- Jeg ønsket å vise at vi tok avstand fra det som angivelig har skjedd. Jeg ønsker ikke å forhåndsdømme disse menneskene. Så når politiet kommer med disse siktelsene, så håper jeg de har rett.

Av de 30 butikkene som har vært tilknyttet Lime, har de fleste av dem åpnet igjen. Det gjelder blant annet de to som var tilknyttet familien som ble fengslet i starten av oktober i forbindelse med en omfattende narkotikaaksjon der familien ble siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser.

I dag leverer Ekrheim varer til fem-seks av de 30 butikkene som hadde Lime-skilter.

- Skal jeg sette meg til dommer?

Det er butikker Ekrheim mener ikke har tilknytning til det nettverket som i dag sitter fengslet

- Hvorfor fortsatte du å levere varer til kjeden og den enkelte butikk etter at Sajid Hussain ble domfelt for å ha utnyttet mennesker uten lovlig opphold i landet i 2010?

— Vi hadde ikke flere leveranser til ham etter at han ble dømt, men vi leverte til butikker drevet av hans bror, sier Ekrheim.

Som Aftenposten fortalte søndag, overtok broren butikkene samme vår som Sajid ble dømt for ulovlig arbeidskraft.

- Etter at de startet Lime-kjeden, hadde han også sonet straffen. Skal jeg sette meg til dommer når han har gjort opp for seg? Jeg regnet jo med at dette ikke skulle fortsette, sier Ekrheim.

Selv om selve aksjeselskapet Lime Minipris, fortsatt eksisterer, er Lime-kjeden i praksis ikke-eksisterende i dag.

Ingen av de åpne butikkene har Lime-skilter, og alle som er registrert med roller i selskapet sitter fengslet.

Les historien om hovedmennene i Lime-saken:

Les også

Lime-brødrene skremte sine egne sjefer til å skaffe seg voldsalarm

— Vi tar avstand

Ekrheim forklarer at selskapet alltid har satt de ansattes sikkerhet først.

— Våre sjåfører, som er de som har mest kontakt med kjøpmennene, har så vidt jeg vet aldri opplevd vanskelige eller truende situasjoner. Den største frustrasjonen de har hatt, er at de som skal motta varene, ikke har vært gode nok i norsk. Men det er en tilsvarende utfordring også når vi leverer varer til Joker-butikker. Flere av våre sjåfører har heller ikke norsk som morsmål, noe som kan forsterke språkutfordringene, sier Ekrheim.

Nå mener han at situasjonen er så alvorlig at det ikke lenger er aktuelt å levere varer til butikkene som har vært involvert i nettverket.

— Vi ønsker ikke at det skal være noen tvil om at vi tar avstand fra det disse kjøpmennene er anklaget for, sier Ekrheim.

- Burde dere visst?

— Vi kan ikke gå inn i butikkenes indre liv. Vi leverer varer og får betalt for det. Skulle jeg oppdaget disse tingene, måtte jeg ha snust rundt og snoket inne i butikkene. Det er ikke slik hverdagen fungerer for oss, sier Ekrheim.

Les også:

Les også

Slik fikk Lime-nettverket sine ofre til Norge

Les mer om

  1. Dagligvarebransjen