Norge

Forsvarsministeren får kritikk for taushet om kontroversielt salg av krigsskip

Ine Eriksen Søreide sier hun ønsker åpenhet, men får kritikk for selv å velge hvor og hva hun vil være åpen om.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide høster kritikk for å være lite åpen. Dagbladet har i åtte måneder forsøkt å få et intervju med henne om sin avsløring (til høyre), men Forsvarsdepartementet har så langt sagt nei.
  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Mandag snakket forsvarsminister Eriksen Søreide varmt i NRKs Dagsnytt atten om åpenhet og sine ønsker om å bidra til debatt, etter at VG avslørte at Forsvarsdepartementet går til krig mot lekkasjer.

Den siste uken har det vært en debatt om regjeringsapparatets vilje til åpenhet, etter at det i under graveseminaret SKUP ble klart at mange undersøkende journalister opplever å bli trenert av offentlige myndigheter.

Dagen før forsvarsministerens opptreden i Dagsnytt atten avslo hun å stille opp for Dagbladet om en sak avisen nå i åtte måneder har bedt om å få intervjue henne om.

Det dreier seg om avisens avsløringer om de såkalte Nigeria-båtene, som journalist Kristoffer Egeberg nylig fikk SKUP-prisen for, en høythengende utmerkelse for god gravejournalistikk.

Forsvaret handlet med paramilitære

— Dagbladet har publisert nærmere 60 saker som viser hvordan Forsvaret har drevet fordekt handel med vestafrikanske paramilitære. Forsvarsministeren har ikke gitt ett eneste intervju om denne saken, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Prisvinner Kristoffer Egeberg i Dagbladet kan fortelle om en intens motstand fra norske myndigheter da han ville vite hva som hadde gått for seg da Forsvaret solgte ti militære fartøyer til en krigsherre i Nigeria. Her mottar han årets Skup-pris av Bernt Olufsen.

— Statsråden finner det åpenbart mer bekvemt å snakke med medier som ikke har samme innsikt i denne saken, sier Dagbladet-redaktøren.

«Forsvaret går til krig mot plagsomme journalister, » skriver avisen på lederplass tirsdag.

Departementet forsvarer seg

Forsvarsdepartementet har en annen forklaring på statsrådens tilbakeholdenhet i saken.

— Vi sa til Dagbladet og Egeberg at vi ikke fikk til et intervju om denne saken mandag. Når forsvarsministeren først skal snakke om denne saken, blir det til Dagbladet og da er det viktig for oss at vi har en så god oversikt over dette som mulig, sier Birgitte Frisch, som er spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Hun forteller at årsaken til at Søreide Eriksen sa ja til Dagsnytt atten og nei til Dagbladet, er at NRK-intervjuet ble gjort på telefon, og på det vilkår at saken om Nigeria-båtene ikke skulle være et tema.

Sier at saken er svært komplisert

— Det er nettopp fordi det er Dagbladet som bør få denne saken med henne først. Likevel fikk hun et spørsmål om dette i NRK, som hun da selvsagt måtte svare på. Vi forstår at slike avtaler, i alle fall i dette spesielle tilfellet, kan være vanskelig å holde, sier Frisch.

Hun beklager at det har tatt såpass lang tid før statsråden har kunnet etterkomme Dagbladets ønske om et intervju.

— Båtsaken er svært komplisert og til dels uoversiktlig. Det er som kjent saker som oppsto før hennes tid, og det - sammen med at dette nå både er en sak for forsvarskomiteen og Økokrim - gjør at nøyaktigheten må være ekstra stor, sier Frisch.

Dagbladet: Ministeren kjenner forholdene

Dette er et svar Dagbladet mener i beste fall er defensivt.

— Saken burde ikke være ukjent for ministeren. Det er gjennomført flere interne granskinger i Forsvaret og to eksterne granskinger, i tillegg har Forsvarets internrevisjon også levert rapport. Ministeren har også sendt Stortinget en rekke redegjørelser i saken, sier Frode Hansen.

— Det tyder på at statsråden er kjent med de faktiske forhold.

I Dagsnytt atten, der innslaget handlet om nettopp åpenhet, understreket Eriksen Søreide at hun vil ha debatt om aktuelle saker.

- Vi skal være så åpne vi kan innenfor de rammene som lov og regelverk setter, sa hun.

- Freidig av forsvarsministeren

Dette kommer etter en rekke avsløringer om kritikkverdige forhold Forsvarsdepartementet er ansvarlig for. Også Regjeringen og andre departementer har nylig fått skarp kritikk fra Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund.

Arne Jensen er generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

— Det er underlig at etter en tid med flere saker der Forsvarsdepartementet har fått massiv kritikk for helt unødig hemmelighold, så er svaret fra departementet at de sender ut et brev som i praksis sier at nå gjelder det å holde kjeft, sa Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, under debatten.

Det er fint at Eriksen Søreide deltar i Dagsnytt atten, mener han, men det er et problem at hun ennå ikke har gitt et intervju til Dagbladet om saken med Nigeria-båtene.

- Det er ikke bra, og det nærmer seg en skandale, at Dagbladet ennå ikke har fått noe intervju om salget av disse båtene. Og da er det ganske freidig av ministeren å delta i Dagsnytt atten og fremstille seg som en åpenhetens apostel, sier Jensen til Aftenposten.

Les også

  1. Aftenposten mener: Erna Solberg må stramme opp maktapparatet sitt

  2. Regjeringen boikotter innsyn

  3. Vil bøtelegge myndighetene for trenering og hemmelighold