Norge

Drapet på Kristin Juel Johannessen snart ferdig etterforsket

Politiet i Vestfold er i ferd med å avslutte etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen.

kristin-brød.jpg
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
_H6A9928W-4aVsBtLL7I.jpg

Politiet vil neste uke sende saken til statsadvokaten, som skal vurdere om saken skal begjæres gjenopptatt.

— Vi er i ferd med å avslutte etterforskningen, slik at saken og vår innstilling i tiltalespørsmålet kan oversendes til statsadvokaten om noen dager, sier politiadvokat Thomas Kragelund i Vestfold politidistrikt.

Familien håper nå på en ny rettsak neste vår.

— Familien har i mange år jobbet for at drapssaken blir oppklart. De har nå full tillit til politiets arbeid, og holdes informert om politiets etterforskning og progresjonen i arbeidet med å forberede innstilling til statsadvokaten. Familien har et sterkt håp om at alle instanser prioriterer arbeidet med gjenopptagelsesbegjæringen, slik at politiets ambisjoner om eventuell hovedforhandling våren 2016 blir en realitet, sier bistandsadvokat Astri Aas-Hansen.

Les også

Her er syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken

Drept på vei til badestranden

Den 12 år gamle Kristin Juel Johannessen var på vei til badestranden i Hedrum den 5. august 1999 da hun i et skogholt ble revet av sykkelen og kvalt.

I sommer tok saken en ny og dramatisk vending; En 38 år gammel mann ble 10. juli pågrepet og siktet for drapet. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre, men har siden sittet varetektsfengslet.

Mannen ble i 2001 dømt til 12 års fengsel for drapet, men før anken kunne behandles av lagmannsretten ble tiltalen frafalt fordi DNA-spor ikke kunne knytte ham til drapet.

Politiet begrunnet pågripelsen i sommer i nye opplysninger og også nye analyser av DNA funn som ble gjort under den drepte jentas fingernegler. En stor utvikling i analysemetodene av DNA de siste årene gjorde de nye konklusjonene mulig.

Det har også meldt seg nye vitner, som blant annet har forklart seg om en alternativ fluktrute som drapsmannen kan ha brukt.

Gjennombrudd i saken

Politiet presenterte den dramatiske utviklingen i saken på en pressekonferanse i sommer. DNA-beviset ble betegnet som et avgjørende gjennombrudd i saken.

-Vi mener at saken har samme status som tidligere. Og vi har foretatt avhør av noen nye vitner og av vitner som tidligere har forklart seg i saken, sier politiadvokat Kragelund.

Den drapssiktede er varetektsfengslet frem til 27. oktober, og politiet vil da be om forlenget varetektsfengsling.

Den siktede og hans forsvarer, advokat Søren Hellenes, har gjentatte ganger motsatt seg varetektsfengsling, men fengslingen er opprettholdt etter anker både til lagmannsretten og til Høyesterett.

Gjennom sin bistandsadvokat Astri Aas-Hansen har Kristin Juel Johannessens familie fulgt etterforskningen nøye, og de har gitt uttrykk for stor lettelse over at politiet åpnet etterforskning på nytt.

Faren, Roar Juel Johannessen har siden politiet avsluttet etterforskningen i 2003 arbeidet utrettelig for å oppklare drapet på datteren.

— Vi har vasset i elven og lett etter spor. Vi har ligget på kne og gransket hvert eneste gresstrå ved åstedet, har Roar Juel Johannessen fortalt til Aftenposten.

Les også

  1. Politiet ber om å få etterforskningsmateriale fra Kristins far

  2. Kommentar: De nye øynene

  3. Høyesterett vil ikke løslate siktede i Hedrum-drapet