Norge

Ibrahim ble utvist og er i Tyrkia. Ashraf rømte og er fortsatt i Kirkenes.

De syriske Russland-studentene søkte i høst asyl på Storskog-grensen. Før jul ble Ibrahim Alsattof (27) returnert til Russland. Han ble utvist fordi han hadde mistet studieplassen, og havnet i Tyrkia. Vennen Ashraf Alio (34) rømte fra mottaket og har foreløpig sluppet unna å bli returnert.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Blant asylsøkerne som norske myndigheter fortsatt håper å returnere via Storskog, er det flere syrere med gyldig studentvisum i Russland.

Aftenposten i Kirkenes: Morten Uglum (foto) og Thomas Olsen Foto: Morten Uglum

Men deres skjebne i det norske myndigheter mener er et trygt asylland, er usikker. Aftenposten har denne uken sporet opp Ibrahim Alsattof (27), som var en av de 371 asylsøkerne som før jul ble tvangsreturnert fra Storskog.Men syreren ble ikke værende lenge i Russland. Fordi han hadde mistet studieplassen, ble han utvist av russiske myndigheter, hevder han.

– Jeg fortalte norsk politi at jeg ikke lenger hadde studieplass, likevel ble jeg sendt ut uten å få min asylsøknad behandlet.

Nå er han i Tyrkia, uten mulighet til å få nytt visum til Russland.

– Å dra tilbake til Syria er ikke et alternativ. Jeg har klart å få ny studieplass i Russland, men russiske myndigheter nekter å utstede visum fordi jeg er blitt utvist. Jeg får hverken studie-, turist— eller forretningsvisum. Det at jeg hadde søkt asyl i Norge og mistet studieplassen, ble brukt som et påskudd for å kansellere visumet jeg hadde, sier han, pakket inn i en stor, norsk boblejakke i Gaziantep i sørøst i Tyrkia, der det i går morges var minusgrader.

Norsk-russisk visumvirvar:

Les også

Kan berges av svindelvisum til 120.000 kroner

— Betalte med mobiltelefoner

Via videotelefonprogrammet Viber forteller Alsattof om kaotiske tilstander da to busslaster med asylsøkere ble kjørt fra Vestleiren i Kirkenes til Storskog hvor de fikk utlevert sykler og måtte krysse over til russisk side av grensen.

Ashraf Alio frykter samme skjebne som landsmannen Ibrahim Alsattof, som nå er havnet i en desperat situasjon uten penger eller permanent opphold i Tyrkia. Foto: Morten Uglum

Tidligere har Politiets utlendingsenhet opplyst at de antok at russiske myndigheter sørget for at asylsøkerne ble transportertfra grenseposten til Nikkel, tre-fire mil inn i Russland – eller til Murmansk, der det er flyplass. Men det sto ingen busser der da Ibrahim og rundt 30 andre kom til den russiske grensestasjonen.

– Vi måtte stå ute å vente i tre-fire timer mens de gjennomgikk alle sakene på grensen. For å komme oss videre fra grensen måtte vi ta taxi. De hadde skrudd opp prisene, og vi måtte forhandle lenge om pris. Vi ble enige om å betale noe og at drosjesjåføren fikk syklene våre. Noen hadde ingen penger, så de måtte gi fra seg mobiltelefonene for å komme seg fra grensen, forteller han.

– Så myndighetene i Russland tilbød ikke transport fra grensestasjonen?

– Nei, men det virket som om drosjesjåførene og grensevaktene hadde en slags forståelse.

Drepende kulde i Russland:

Les også

Migrant kunne ikke betale menneskesmuglere - funnet frosset i hjel nær finskegrensen

2901reiserute.pdf

Rømte og endte i dansk fengselPå et gatekjøkken i Kirkenes sitter Ashraf Alio (34) og snakker med Ibrahim, en verdensdel unna. De ble kjent etter at de begge hadde søkt lykken som asylsøkere i Norge.

Alio hadde studert i Sankt Petersburg i to år, da han dro til Murmansk og norskegrensen.

– Planen var å ta ferdig doktorgraden min i Russland, og så dra hjem til Syria når borgerkrigen var over. Ting ble aldri bedre, og der er det overhodet ikke trygt nå. Det var heller ikke mulig for meg å sørge for foreldrene mine, for i Russland er det ulovlig å jobbe med studentvisum, sier Alio på engelsk. I Russland er det vanskelig å få jobb uten å snakke flytende russisk, forteller han.

Kun etter et par måneder på akuttmottak i Sulitjelma, hørte han om at asylsøkere fra Storskog ble hentet på mottak rundt i landet. Da vennen ble returnert, valgte Alio å rømme.

Han og to andre forsøkte å reise til Tyskland. Men de ble arrestert i København.

– Vi var utrolig sultne etter å ha reist i over 24 timer. På jernbanestasjonen i København vekslet vi litt penger hos Western Union for å kjøpe noe mat. Kun ti minutter etterpå ble vi arrestert av politiet, som var blitt varslet av vekslingsbutikken.

Les også

Forbød asylsøkere på sykkel - da kom de i Lada-vrak

Frykter å bli sendt til Syria

Alio ble fengslet i nesten en måned før han ble sendt tilbake til Norge og endte opp i den lukkede ankomstleiren i Kirkenes i forrige uke.

Takket være de diplomatiske forviklingene mellom Norge og Russland, og at grensen brått ble stengt for returer, er den syriske studenten blitt værende i Kirkenes.

– Jeg har mistet studieplassen, og russiske myndigheter kommer til å utvise meg. Nå er det innført visumplikt til Tyrkia, så jeg frykter å bli sendt til Syria. Jeg har på grunn av studiene mine sluppet å avtjene den obligatoriske militærtjenesten.

I flere dager fikk Alio høre at politiets Storskog-buss kom hvert øyeblikk. Nå får han lov å bevege seg utenfor leiren, men ikke reise tilbake til mottaket i Sulitjelma. Han har fulgt intenst med på nyhetene de siste dagene. Alio mener at selv om Russland skulle åpne grensen, viser Ibrahims skjebne at man må behandle sakene også til asylsøkere med studentvisum.

– Jeg har akkurat lest intervju med den norske statsministeren. Det var negativt og nedslående.

– Angrer du på at du avbrøt studiene i Russland og dro til Norge?

— Selvsagt. Jeg mistet alt, sier Alio.

Han forteller at reisekassen nesten er tom etter at dansk politi inndro 200 dollar da han ble fengslet.

— Alt jeg har holder kanskje til den taxien fra grensen.

PU trodde de ble transportert videre

Det er kun 150–200 meter fra Storskog grenseovergangssted og den russiske grensestasjonen Boris Gleb.

Tidligere i januar opplyste Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU) at "De vi har returnert har kun trillet over grensen, og ut fra det vi erfarer, er de blitt kjørt videre fra grensen på russisk side".

Denne oppfatningen bekrefter PU nå også.

– Det er riktig som Haga sier at vår forståelse er at de returnerte personene ble møtt med busstransport ved Boris Gleb, og videre til russisk tettsted/by, for eksempel Nikel eller Murmansk, opplyser kommunikasjonsrådgiver i PU, Daniel Drageset.

Han understreker at PUs ansvar for dem som uttransporteres opphører når personene krysser over til et annet lands territorium. På det tidspunktet overlates de uttransporterte til lokale myndigheter.

– Flere av de returnerte skal ha opplyst at de ikke hadde noen penger, da de ble transportert ut. Fikk noen økonomisk hjelp da de ble sendt ut?

– Generelt har vi sagt at når de uttransporterte har anført at de ønsker videre transport med fly, etterkommes dette som regel i form av en returstøtte. Hva gjelder returer over Storskog, var ikke dette en aktuell problemstilling før nyttår. Personer som returneres har også mulighet til å søke støtte hos migrantorganisasjonen IOM, svarer Drageset.

Les også

  1. Kirkeasylanter i Kirkenes: - Vi vil dra tilbake til leiren

  2. To asylsøkere stakk da politiet åpnet returleiren

  3. Regjeringen vil sende flyktninger til krigsherjede land og diktaturer

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa