Skaun-drapet for retten: - Erkjenner overlagt drap

TRONDHEIM (Aftenposten.no): 18-åringen sier at han i lang tid hadde hatt et ønske om å se noen dø. At det til slutt ble nabojenta Oda Moe (15), var mer tilfeldig.

En fullsatt kirke fulgte da Begravelsen for Oda Moe som ble funnet drept søndag 1. november, fant sted i en fullsatt Børsa kirke i Skaun i Sør-Trøndelag 10. november.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

SISTE: Den tiltalte 18-åringen erkjente torsdag morgen straffskyld da retssaken startet. Aftenposten.no kommer tilbake mer.

Orfører Jon P. Husby i Skaun ser frem til at at bygdefolket snart også kan legge rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett bak seg.

— Det har vært og er en vanskelig tid. Utfordringene har vært store i begge familier hvor søsken og venner lever i et lite samfunn, sier Husby til Aftenposten.no.

Ordføreren reagerte sterkt på at Dagbladet identifiserte 18-åringen med navn og bilde, og sier at dette var en tilleggsbelastning. Ellers synes han media har dekket drapet på en nøktern måte.

I dag klokken 09 starter rettsaken hvor 18-åringen fra Børsa i Skaun innrømmer at han planla og drepte den 15 år gamle nabojenta Oda Moe, som han hadde lokket med seg ned til Høiseth travbane for å skyte med luftgevær.

Mens hun gjorde dette, slo han henne i bakken og kvalte henne.

Aspergers syndrom

Forsvarer Torfinn Svanem har på forhånd varslet at han vil gjøre diagnosen Aspergers syndrom til et sentralt tema i rettssaken:

Vanligvis avdekkes denne lette formen for autisme i de tidliger barneårene, men dette skjedde ikke med drapsmannen.

Dermed fikk han heller ikke hjelp med sine tvangstanker og manglende evner til å vise empati overfor andre mennesker.

— Fra første avhør har han erkjent å ha planlagt å drepe. Han tilsto drapet alt før politiet visste at noen var drept, og bør derfor få strafferabatt, sier Svanem til Aftenposten.no.

- Noe betydning

Strafferammen for overlagt drap er 21 års fengsel.

Førstestatsadvokat og aktor Bjørn Kr. Soknes sier til Adresseavisen at tiltaltes diagnose kan få "en viss betydning" når straffen skal utmåles.

Dette får leder Kristin Spachmo i Autismeforeningen til å reagere:

— Vi har fått ganske mange henvendelser fra foreldre, foresatte og personer med Asperger selv som uttrykker fustrasjon og sinne over det som blir avisenes vinkling. Det finnes ingen forskning som viser at folk med Aspergers syndrom er overrepresentert når det gjelder drap eller andre kriminelle handlinger, sier Spachmo til Adresseavisen.

- Hardt rammet

Oda Moe gikk i 10.-klasse ved Skaun ungdomsskole, og var aktiv innen idrett og musikk. På få dager fikk minnesiden hennes på Internett over 7000 medlemmer.

I dag har Facebook-gruppen over 10.000 medlemmer, og det er opprettet et Odas minnefond hvor midlene brukes for å støtte elever ved kulturskolen i Skaun kommune.

Familiene til de to ungdommene var omgangsvenner, og møttes kort tid etter drapet for å snakke sammen.

Børsa er et lite sted hvor de fleste kjenner hverandre, og hvor slike tragedier derfor rammer ekstra hardt.

- Skoleflink

18-åringen avtjente verneplikten i Nord-Norge da drapet skjedde. Han blir betegnet som skoleflink, men droppet ut av videregående skole etter 2.-klasse.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes i Sør-Trøndelag tingrett.