Anklager politiforbundsleder for lovbrudd

Jussprofessor Henning Jakhelln mener lederen av Politiets Fellesforbund driver med ulovlig oppfordring om overtidsnekt.

Arne Johannesen, lederen av Politiets Fellesforbund, oppfordrer indirekte til overtidsnekt, mener jussprofessor Henning Jakhelln.

Jakhelln er professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo. Han mener at Politiets Fellesforbunds leder Arne Johannessen gikk over streken i følgende svar-spørsmål-utveksling med Dagsavisen torsdag, dagen etter at forhandlingene om arbeidsavtale brøt sammen:

”–Vil du oppfordre politifolk til å nekte overtidsarbeid?

– Det må være opp til hver enkelt å avgjøre.

– Men det vil ikke være deg imot?

– Nei, det vil det ikke”.

Jakhelln sier til samme avis at det er «meget uvanlig» av en fagorganisasjon å ty til slike virkemidler:

– Dette er åpenbart ulovlig av forbundsleder Johannessen. På det første spørsmålet burde han tatt skarp avstand til overtidsnekt. Han bryter fredsplikten ved å overlate til hver enkelt å gjøre som de vil. I det andre spørsmålet kommer han i virkeligheten med en oppfordring, som per definisjon er ulovlig, sier jussprofessoren til Dagsavisen.

Johannessen svarer at politifolk har rett til å bruke fritiden som de selv ønsker. Han sier at politifolk gjennomfører sin plikt når det er grunnlag for beordring av overtid, men at det må være opp til hver enkelt når det gjelder «å stille opp frivillig og skrive seg opp på en liste».