Politiet innførte 50 kilo hasj: Spesialenheten åpner etterforskning

Spesialenheten starter etterforskning av politiet etter at de medvirket til innførsel av 50 kilo hasj som havnet på gata i Oslo.

Oslopolitiet beskyldes for lovbrudd etter at politiagenter i fjor sommer brukte provokasjon i etterforskningen av NOKAS-raneren Metkel Betew. Leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier metoden var berettiget
  • Per Annar Holm

Hasjen har i følge politiet en gateverdi på fem millioner kroner.

– Vi ble gjennom media gjort kjent med saken og på bakgrunn av opplysningene om at hasjen havnet på gata vil vi nå iverksette etterforskning, sier Liv Øien, leder av etterforskningsavdelingen for Øst-Norge.

Hasj-handelen skjedde på forsommeren i fjor, men det var VG som fredag kveld avslørte historien - også for Spesialenheten.

– Ville det ha vært naturlig om Oslo-politiet hadde orientert dere?

– Siden jeg bare kjenner saken fra media er det vanskelig å si om politimesteren i Oslo burde ha sendt saken over til Spesialenheten.

I følge Øien hadde ingen anmeldt politiets metodebruk fredag.

Les også

Dette er saken: Politiet tok inn 50 kilo hasj - ble solgt i Oslo

Hasj for fem millioner

Den uvanlige politioperasjonen skjedde under etterforskningen av NOKAS-raneren Metkel Betew.

Politiet mistenkte 37-åringen for å ha bygget opp en narkotikabande mens han var prøveløslatt fra soningen av dommen på 16 års forvaring etter NOKAS-ranet påsken 2004.

Han ble løslatt på minstetiden ti år, og slapp ut høsten 2014 mot aktor og politiets vilje.

VG avslørte fredag den oppsiktsvekkende historien om hvordan politiagenter i fjor sommer fraktet fire bagger med 50 kilo hasj fra København til Radisson-hotellet på Alna i Oslo.

De mottok en bærepose med 229.000 kroner som oppgjør for jobben.

Hasjen, som politiet selv anslår hadde en verdi på fem millioner kroner, ble så solgt på gaten i Oslo.

– Jeg kan bekrefte situasjonen, og den er begrunnet i en taktisk vurdering fra politiets side for å unngå å blottstille politiets innsats. Jeg minner om at dette var en langvarig, komplisert og omfattende sak hvor det foreligger meget alvorlige siktelser, sier leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

– Ingen kommentar

Aas hadde ved 13-tiden lørdag akkurat fått beskjed om at Spesialenheten hadde åpnet etterforskning:

– Og siden vi nå er under etterforskning har jeg ingen kommentar ut over at vi tar dette til etterretning, sier Aas til Aftenposten..

Anders Anundsen vil at politiet skal få lov å hacke maskinen til mistenkte kriminelle og terrorister

– En straffbar handling

Forsvarsadvokat John Chr. Elden kaller det «meningsløst og straffbart» at politiet innførte 50 kilo hasj som ble solgt på gata. Han mener politiets metode både er straffbar og meningsløs:

– Hvis dette er sant er dette en metode vi i Metodekontrollutvalget neppe kunne fantasere om som en mulighet. Politiet kan selvsagt ikke begå alvorlige lovbrudd for å etterforske om andre lovbrudd er begått. Jeg antar spesialenheten vil se nærmere på dette, sier Elden, før han retorisk spør:

– Kanskje på tide at vi bruker dataavlesning, romavlytting og
kommunikasjonskontroll mot operasjonsrommene ved Oslo politidistrikt, for de har vel intet å skjule?

Mangelfull høring av viktig lovforslag

– Spesialenheten må inn

Frode Sulland, en av landets mest erfarne forsvarsadvokater, sier at han ble rystet over VGs avsløring:

– Jeg setter store spørsmålstegn ved lovligheten av metodebruk og politiets dømmekraft. Her har de medvirkert til ulovlig innførsel, salg og distribusjon. Dette er en sak Spesialenheten bør vurdere, sier Frode Sulland.

Han spør seg om politiet har vært overivrige etter å ta Betew for noe nytt.

– Det kan jo virke som om de har har tatt absolutt alle metoder i bruk for å sette «beinkrok» på ham, sier en vantro Sulland.

Skeptiske politikere

Justiskomitéens Anders Werp (H) forutsetter at politiet her har fulgt lovverket til punkt og prikke:

– Dette må være et verktøy og arbeidsmetode som bare brukes i de aller mest alvorlige sakene. Jeg håper at alle sider ved saken blir vurdert i ettertid. Det at politiet medvirker til at så store mengder hasj ble solgt har også en helsemessig side. Slike metoder må være aller siste utvei, sier Werp.

Jenny Klinge (Sp) er også betenkt:

– Dersom slike metoder i det hele tatt skal brukes, må det være svært gode grunner til det. Det må bare brukes når politiet anser det som helt nødvendig for å avdekke enda alvorligere kriminalitet. Jeg har ikke forutsetning for å vurdere om dette er tilfellet i denne konkrete saken, men håper politiet har tatt grundige og gode vurderinger av metodebruken, sier Klinge.

Forsiktig justistopp

Justiskomitéens leder, Hadia Tajik, er litt mer forsiktig:

– Siden vi ikke har full oversikt over hva som har skjedd, vil jeg være varsom med å kommentere denne saken spesielt. Generelt må vi kunne overlate til politiet å gjøre nødvendige polititaktiske vurderinger. Hvis ikke blir det umulig å være politi. I noen saker er det likevel nødvendig å ta politisk standpunkt til metodebruken, men da må vi vite mer om sammenhengen og hva som står på spill, sier Tajik.