Norge

Eldreombudet mener det er full forvirring om nye klemmeråd

– Er det fortsatt begrensninger i «klemmereglene» for fullvaksinerte på sykehjem? spør Eldreombudet.

I januar startet andre runde med vaksinering av beboerne ved Lillohjemmet i Oslo. Men får de fullvaksinerte på sykehjem samme klemmemuligheter som hjemmeboende eldre?
 • Lene Skogstrøm
  Lene Skogstrøm
  Journalist

Og får fullvaksinerte som bor på sykehjem, også lov til å klemme alle barnebarna?

Onsdag kom nye råd for fullvaksinerte. Men sykehjemsbeboere ble ikke nevnt spesielt.

– Det er godt at regjeringen nå sier at fullvaksinerte kan få besøk og klem av uvaksinerte hjemme. Men det må avklares om dette også gjelder de fullvaksinerte som bor på institusjon, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

På pressekonferansen onsdag sa helse- og omsorgsministeren Bent Høie at man endrer rådene i private hjem og i private sammenhenger. Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.

Jacobsen lurer på om «private hjem og private sammenhenger» også gjelder for dem som bor på sykehjem eller en annen institusjon.

– Det må beboerne, deres pårørende og kommunene få vite, sier hun.

– Ellers er «klemmeløftet» fra statsråden er lite verdt.

Eldreombud Bente Lund Jacobsen mener det må avklares hvilke regler som gjelder for beboere på sykehjem og deres nærkontakter.

Hvilke regler gjelder?

På en pressekonferanse 3. februar kom helseminister Bent Høie med det glade budskap, nettopp til sykehjemsbeboere: Nå kunne fullvaksinerte endelig klemme barnebarna igjen.

Men det er visse begrensninger:

Nærkontakten gjelder bare et begrenset antall uvaksinerte besøkende, de samme over tid. Står det i rådene som trådte i kraft 8. februar.

De nye rådene som kom onsdag denne uken, gjelder fullvaksinerte i private hjem. Her gjelder ikke de samme begrensningene.

Det står ingenting om antall og samme personer over tid: Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.

Tomt i gangene på Madserudhjemmet i Oslo. I fjor vår hadde sykehjem over hele landet innført besøksforbud for å hindre koronasmitte.

– Fortsatt får ikke alle barnebarn gitt en klem

– Begrensningene betyr en vesensforskjell for sykehjemsbeboere og deres pårørende.

Det påpeker fagansvarlig for helse og omsorg hos eldreombudet, Kjetil Heggem.

– Har du en stor familie, vil det fortsatt være familiemedlemmer som ikke får hilst på sine kjære på sykehjem. Det vil fortsatt være barnebarn som ikke får gitt bestemor eller bestefar den gode klemmen, sier han.

Han etterlyser en tydeliggjøring av hvilke regler som skal gjelde på sykehjem. Det ble ikke sagt noe om det på pressekonferansen.

– Det burde vært presisert hvis begrensninger på sykehjem fremdeles skal gjelde. Ellers kan det bli full forvirring blant pårørende og ansatte om hva som egentlig gjelder, sier han.

Les også

Onsdag ble en gledens dag for mange klemmende besteforeldre: – «Bare lukten av en nyfødt baby.»

Han tror mange barnebarn og eldre kan bli skuffet hvis det nå kommer en kontrabeskjed.

Heggem påpeker at uklarheter slett ikke er heldig hvis forskjellene i regler er begrunnet i smittevernhensyn.

– Da løper jo beboere på sykehjem en smitterisiko hvis reglene tolkes forskjellig.

Eldreombudet mener det har vært gitt for lite tydelig informasjon gjennom pandemien. Det har ført til forskjeller mellom kommunene i hvordan besøk på sykehjem håndteres.

– Praksisen har vært ulik selv om smittesituasjonen har vært sammenlignbar, påpeker han.

– Nok en gang gir ikke nasjonale myndigheter god nok informasjon. Kommunene har etterlyst dette tidligere også.

– Selvsagt kan de klemme barn og barnebarn

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet svarer i en e-post. Men han kommenterer ikke kritikken fra Eldreombudet direkte om at reglene er uklare og kan tolkes forskjellig.

Korkunc skriver at fullvaksinerte sykehjemsbeboere lenge har kunnet ha nærkontakt med andre personer som er fullvaksinert. De har også kunnet ha nærkontakt med besøkende som ikke er vaksinert. Men det bør være få personer og de samme personene over tid, understreker hun.

– Beboere på sykehjem har større risiko for alvorlig sykdom om de blir smittet enn de som bor hjemme. Vi har allerede opplevd at fullvaksinerte sykehjemsbeboere er blitt smittet og har mistet livet, påpeker Korkunc.

– Fullvaksinerte sykehjemsbeboere skal selvsagt kunne klemme sine egne barn og barnebarn. Men vi anbefaler dem ikke å ha nærkontakt med et ubegrenset antall uvaksinerte personer.

Han sier de vurderer rådene fortløpende. Etter hvert som stadig flere blir vaksinert, vil det gradvis kunne lettes på tiltak også for sykehjemsbeboere.

Han viser til at regjeringen allerede i februar var tydelig på flere av de strenge besøksrestriksjonene for sykehjem ikke lenger var nødvendige – som rådet om å begrense antall besøkende til færrest mulig.

«Vi har bedt statsforvalterne om å følge opp kommuner som har for strenge besøksregler,» skriver han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  Une Bastholm trekker seg som MDG-leder – Arild Hermstad tar over inntil videre

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5