Norge

Narkodømt siktet for drapsforsøk

Om kvelden søndag 21. november ble Imran Saber truffet av syv skudd mens han satt i bilen sin på en parkeringsplass ved Jordal Amfi i Oslo. En mann er nå pågrepet for medvirkning til drapsforsøket. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX

Skuddofferet Imran Saber kjenner godt den 34 år gamle mannen som nå er siktet for medvirkning til drapsforsøk mot ham. De satt på tiltalebenken for smugling av hasj i den såkalte Wonderboy-saken.

  • Fred C. Gjestad

34-åringen soner sin dom fra Wonderboy-saken i Bastøy fengsel utenfor Horten i Vestfold, og han skal ha vært på permisjon da drapsforsøket skjedde søndag kveld.

— Han ble pågrepet i Arendal, sier mannens forsvarer, advokat Harald Grape til Aftenposten.no.

Advokaten fikk et kort møte med sin klient onsdag.

— Det ble kortere enn planlagt, fordi han fraktes til Oslo for varetektsfengsling der, sier Grape onsdag kveld.

- Hva sier han om sin eventuelle medvirkning i denne saken?

— Han vil ikke si noe som helst, før han er blitt avhørt av politiet. Dette begrunner han med respekt for politiets etterforskning

Avhørene vil skje i Oslo, siden drapsforsøket skjedde der.

— Første avhør blir trolig torsdag eller fredag, sier Harald Grape til Aftenposten.no.

12 års fengsel

Politiet har hele tiden sagt at løsningen på saken kan ligge i en av de kriminalsaker der Imran Saber har vært involvert. Det er på det rene at 34-åringen mottok 4,3 millioner kroner i NOKAS-penger fra Imran Saber sommeren 2004, kort tid etter ranet i Stavanger. Dette var penger som skulle være betaling for et stort hasjparti. Ifølge dommen ordnet 34-åringen kontakt mellom NOKAS-dømte David Toska og Saber til den utpekte hovedmannen i Wonderboy-saken. Avtalen mellom Toska og hovedmannen i Wonderboy-saken om hasjpartiet ble inngått i Barcelona da Toska var på flukt etter NOKAS-ranet.

I november 2004 ble nærmere to av de 4,3 millionene smuglet til Nederland, skjult i reservehjulet på en Audi. Resten av pengene, ca. 2,3 millioner, er det foreløpig uklart hvor er blitt av.

— Jeg husker det ble diskutert hvorvidt det manglet penger. Men jeg vet ikke om disse pengene har vært borte eller ei. Det er tross alt en sak som ligger mer enn fem år tilbake i tid, sier 34-åringens forsvarer Harald Grape til Aftenposten.no onsdag.

Saber fikk bare tre år

I Wonderboy-saken ble Imran Saber dømt til tre års fengsel i Oslo tingrett, og han trakk sin sak før ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett. 34-åringen som nå er siktet for medvirkning til drapsforsøk, ble dømt til 14 års fengsel i tingretten, men fikk våren 2008 straffen redusert til 12 års fengsel i lagmannsretten.

34-åringen ble onsdag morgen pågrepet i Arendal, i Agder politidistrikt. Politiinspektør Hanne Kristin Rohde opplyste på en pressekonferanse onsdag at han er siktet for medvirkning til drapsforsøk. Politiet tror dermed at det kan være en annen person som har utført selve drapsforsøket. Hun opplyste også at mannen som er pågrepet, tilhører et tungt kriminelt miljø.

Saber ble skutt syv ganger i sin egen bil på Jordal i Oslo søndag kveld, men klarte likevel å unnslippe skyteepisoden i live. Politiet tror Saber ble lokket i en felle. Han ble avhørt tirsdag, men Rohde ville ikke si noe om hva som eventuelt hadde kommet frem i disse avhørene. Politiet tror flere personer er involvert i drapsforsøket.

34-åringens forsvarer understreker at han aner lite om hva som skjer - og har skjedd i dette miljøet den siste tiden.

— Jeg har ikke hatt kontakt med min klient på flere år, sier Grape til Aftenposten.no.

Takket vitner

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde takker også vitner for tips og informasjon, som har ført frem til et gjennombrudd i den kompliserte saken.

Tre biler er beslaglagt etter drapsforsøket. Der håper politiet å finne tekniske bevis mot de involverte i saken. Spor kan finnes i Sabers egen bil der han ble funnet hardt skadet. Like ved åstedet ble det funnet en varebil som gikk på tomgang, oversprøytet av et brannslukningsapparat, og som knyttes til saken. Mannen som skjøt, forsvant fra stedet i en BMW, en bil som ikke skal være funnet.

Etter det Aftenposten forstår, var 34-åringen i søkelyset en god stund før han ble pågrepet onsdag morgen. Han var en av de heteste på politiets liste over mulige gjerningsmenn. Nå jaktes det på dem som politiet mener kan ha samarbeidet med ham.

Les også

  1. - Offeret er en multikriminell

  2. En person pågrepet etter drapsforsøk

  3. - Brukte ikke skuddsikker vest