Erna Solberg: – Hold dere hjemme, ha minst mulig sosial kontakt

Regjeringen kommer med nye koronatiltak.

Torsdag møtte statsminister Erna Solberg i Stortinget for å redegjøre regjeringens håndtering av koronapandemien.

En alvorlig statsminister talte i Stortinget torsdag morgen. Erna Solberg (H) kom med en tydelig beskjed til det norske folk:

– Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene.

Nye tiltak

Regjeringen kommer nå med en rekke nye innstramninger og tiltak for å bekjempe pandemien:

  • Hold deg mest mulig hjemme.
  • Begrens sosial kontakt med andre mennesker.
  • Hold avstand til folk i risikogruppen om du ikke har holdt 1 meters avstand til folk. Dette gjelder både unge og voksne.
  • Unngå unødvendige innenlandsreiser.
  • Nasjonal skjenkestopp klokken 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 22.00. Endringer iverksettes ved midnatt natt til lørdag 7. november.
  • Alle universiteter, høyskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan ha mindre fysisk undervisning.
  • Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt dersom smitten stiger ytterligere.
  • Grense på inntil 20 personer i private sammenkomster på offentlige sted og i leide lokaler. Maksimalt 50 personer på innendørs arrangementer uten faste seter. Maks 200 personer kan være på arrangementer med faste seter. Endringen iverksettes midnatt natt til mandag 9. november.

Solberg sier politiet fremover vil være mer tydelige på brudd på smittevernreglene.

Må testes ved innreise

Mye av smitten den siste tiden er kommet fra utlandet. Forrige uke strammet regjeringen inn tiltak for arbeidsinnvandrere. Tidligere har regjeringen vegret seg for å innføre obligatorisk koronatesting ved innreise til Norge. Nå har de snudd:

Arbeidsinnreisende til Norge må gjennomføre koronatest. I tillegg må de i karantene i ti dager. Hjemmet passer ikke som karantenested for dem som kommer fra land med høyt smittenivå, fastslo Solberg.

Tilreisende som ikke har bopel i Norge eller arbeidsgiver som kan sørge for passende sted, må bo på karantenehotell. Det gjelder også familiemedlemmer som besøker slektninger i Norge.

– Regelendringen innebærer at en bestemor eller en annen slektning fremdeles kan komme på besøk. Men den første perioden i landet må bli på et hotell, sier Solberg.

Les også

– Hvis det svikter her, ryker hele håndteringen av pandemien. Da mister vi kontrollen.

– Kraftig økning

Alle fylkene har pågående utbrudd av smitte, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet. Samtlige har over 20 tilfeller pr. 100.000 innbygger. Nå øker smittetallene særlig i Stor-Oslo og området rundt Bergen.

Kapasiteten til å oppdage og slå ned smitten er i ferd med å overbelastes i enkelte kommuner i landet. Derfor kan enda strengere tiltak komme i regionene som er hardest rammet.

Regjeringen ber kommuner med stort smittetrykk vurdere disse tiltakene. Det innebærer blant annet stans i breddeidrett for voksne og obligatorisk hjemmekontor. Oslo er en av kommunene som anbefales å vurdere punktene.

Her får du oversikt over smittesituasjonen i din kommune:

Er i den andre bølgen

Norge er i den andre smittebølgen. Det erklærte helsetoppene på en pressekonferanse tidligere denne uken. Økende smittetall henger også sammen med at det testes langt flere mennesker enn tidligere. Likevel er statsministeren bekymret:

– Vi har ikke mistet kontroll over situasjonen. Men vi har mindre kontroll enn vi ønsker, og det går i gal retning, sa Solberg.

Samtidig understreker hun at det fremdeles er mulig å snu trenden, om alle følger koronatiltakene.

Ved midnatt torsdag er det registrert 22.575 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 620 tilfeller det siste døgnet.