Norge

Ny pille forlenger livet med ett år

En tablett kan forlenge livet med drøyt ett år for 250 pasienter med lungekreft.

 • Tine Dommerud
  Journalist

Les også:

For ti år siden var det ingen annen behandling mot lungekreft enn operasjon. Fremdeles dør hver sjette lungekreftpasient før det er gått et halvt år.

Ingen annen kreftform tar flere liv på verdensbasis enn lungekreft.

Men nå får noen norske pasienter en medisin som holder lungekreften under kontroll for en periode.

Overlege Lars Fjellbirkeland ved Oslo Universitetssykehus mener det er svært gledelig at forskning på skreddersydd og individuell behandling har ført til at en del lungekreftpasienter nå får forlenget livet. Behandlingen og diagnostiseringen er så ny at han holder foredrag for kollegaer i resten av landet.

Én pille om dagen

Forskerne har oppdaget at en spesiell mutasjon i noen lungekreftsvulster lar seg påvirke av tablettene Tarveca (Roche) eller Iressa (Astra). Tabletten, som skal tas én gang om dagen, blokkerer molekyler i overflaten av kreftcellene, slik at cellene blir mindre aggressive.

Kreften blir imidlertid ikke borte, men holdes i sjakk en stund. Etter en stund blir kreftsvulsten imidlertid immun mot behandlingen.

Gjennomsnittsalderen for pasienter som har nytte av behandlingen er 60 år. De utgjør 10 prosent av alle dem som får lungekreft i året, ca. 250 pasienter. Den aktuelle mutasjonen forekommer oftere hos ikke-røykere med lungekreft.

Bruker cellegift

Det er først de siste ti årene man har begynte å behandle de vanligste formene for lungekreft med cellegift. Den eneste behandlingen som fortsatt kan kurere lungekreft er kirurgi, men det er kun 20 prosent av pasientene som kan opereres når sykdommen oppdages. Av disse får halvparten tilbakefall. Kun 1 av 10 kan regne med å overleve sykdommen.

— Det er svært gledelig at vi har fått denne tabletten som fordobler levetiden for en del pasienter fra ett til to år. Dette er gjennomsnittstall, noen lever kortere og noen lever lenger, sier overlege Lars Fjellbirkeland ved Rikshospitalet.

Da tabletten kom på markedet for fem år siden visste man ikke hvem som skulle få den. Nå tilbys pasientene en analyse som finner frem til de pasientene som har nettopp den mutasjonen som påvirkes av medisinen.

Håp for flere

Fjellbirkeland tror behandlingsmetoden, der man identifiserer mutasjoner, vil bli mer vanlig i tiden fremover, og at forskere vil finne enda bedre medisiner mot spesielle mutasjoner, det vil si at flere vil leve lengre med lungekreft.

Lungekreft er den nest hyppigste kreftformen i Norge, og den forbindes ofte med røyking. På verdensbasis regner man med at 3 av 4 tilfeller av lungekreft skyldes røyking.

Roy M. Bremnes, professor ved Universitetet i Nord-Norge, bekrefter at lungekreftpasienter med den aktuelle mutasjonen har klart best effekt av behandlingen.

— Hittil er denne typen behandling blitt gitt til lungekreftpasienter generelt uten noen mutasjonstesting. Seleksjon av pasienter for Tarceva- eller Iressa-behandling, på bakgrunn av påvist mutasjon, vil redusere overbehandling og sikre at de som får denne behandlingen vil være de som er sikret best effekt. Gitt påvist mutasjon vil denne type behandling i noen tilfeller være mer effektiv enn cellegift, sier han.

 1. Les også

  1000 kroner pr. pasient pr. dag

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kreftpasient Ali får gratis medisin gjennom forskning mens han venter på at helsemyndighetene i Norge skal gi klarsignal

 2. NORGE

  Kreftmedisin fikk grønt lys

 3. A-MAGASINET

  Kreftbehandling er i inne i en revolusjon. Kjell Verner Larsen er en av dem som havnet midt i den.

 4. NORGE

  Flest krefttilfeller i Rogaland

 5. NORGE

  Ullevål-ansatte i høyberedskap for Wuhan-viruset

 6. NORGE

  Tom Kyte Gausvik (41) fikk bare 16 måneder sammen med minstesønnen