Cappelen skal ha tjent 125 millioner kroner - påstår alle pengene er tapt

Hasjbaronen Gjermund Cappelen har innrømmet å ha smuglet 100 partier hasj. Politiet mener han skjuler verdier i utlandet og har blant annet avhørt kontakter i Sveits og USA.

frnt2-q3abvtP86i.jpg

Investoren og narkobaronen Gjermund Cappelen (48) var i politiets søkelys i en årrekke før han ble pågrepet i desember 2013.

Da hadde politiet nylig fått vite om flere innførsler av større mengder hasj. Spaning og kommunikasjonskontroll førte etter hvert til pågripelsen av Cappelen og flere andre.

Klikk deg inn for å lese mer om aktørene i det som skal være Cappelens hasjnettverk. Saken fortsetter under grafikken!

— Samarbeidspartnere i Sveits og USA

Ifølge en kjennelse som inntil nylig har vært hemmelig, har bærumsmannen erkjent innførsel av rundt 100 partier med hasj siden 1993. Dette utgjør totalt 25–30 tonn hasj. Det er særlig de siste ti årene det har eksistert et organisert mottagernettverk av hasjen, ifølge kjennelsen. Politiet mener det er snakk om 21 kunder ut fra de beslaglagte narkotikaregnskapene.

Politiet mener Cappelen som følge av den kriminelle virksomheten har tjent minst 125 millioner kroner.

Selv har Cappelen i avhør forklart at hele fortjenesten er tapt, blant annet grunnet dårlige investeringer og høyt forbruk.

I mai mente imidlertid retten det er stor sannsynlighet for at det finnes store verdier skjult i utlandet – og viser blant annet til Cappelens luksusvilla i Thailand, samt samarbeidspartnere i Sveits og USA.

Tiltalt etter mafiaparagrafen

  1. september sitter han og syv andre på tiltalebenken for befatning med fire av partiene. Disse partiene utgjør vel 1,3 tonn, der mener politiet at de har gode beviser på at også andre i nettverket har vært involvert.

Cappelen og tre andre er tiltalt for å ha vært del av en organisert kriminell gruppe («mafiaparagrafen»), mens fire personer er tiltalt for å ha kjøpt store mengder hasj av nettverket.

Flere andre nevnes som kjøpere i tiltalen. Disse er fremdeles under etterforskning og ikke tiltalt i saken som starter i september. Det er også avdekket salg av mindre mengder hasj til andre personer som heller ikke er tiltalt. Også Cappelens sønn og samboer er involvert i saken. Begge er siktet for heleri.

— De er ikke en del av dette komplekset, og det gjelder en rekke aktører. Vi har måttet avgrense denne hovedforhandlingen til disse syv tiltalte. Så får etterforskningen vise om de andre involverte også skal tiltales etter mafiaparagrafen, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Les mer om hva politiet beslagla hos Cappelen:

Les også

Fant klokker for to millioner, Munch-maleri og fem millioner kroner i kontanter

Brukte kodespråk

Hovedmannen Cappelen skal ha holdt kontakten med nettverket sitt via tekstmeldinger og meldinger på Facebook. De skal ha brukt kodespråk for å skjule sine spor.

Statsadvokat Alfheim vil ikke si noe mer enn det som står i tiltalen, men viser til at mafiaparagrafen peker mot at det har vært en form for struktur og organisering blant de tiltalte.

— Det er for så vidt vanlig i grove narkotikasaker, men her ser vi at de har hatt konkrete oppgaver. Når det gjelder hvem som har gjort hva, må det vente til hovedforhandlingen, sier han.

Når det gjelder innførselen av 25-30 tonn hasj gjennom en årrekke, er det fortsatt ikke tatt ut tiltale. I den saken er også politimannen Eirik Jensen siktet. Han erkjenner ikke straffskyld.

Les også: