Norge

Bekymret opposisjon krever svar om IT-arbeideres tilgang til pasientopplysninger

En skandale og sjokkerende. Slik reagerer stortingspolitikere på opplysninger om at utenlandske IT-arbeidere har hatt adgang til sensitive pasientdata.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) måtte svare for IT-skandalen i Stortingets spørretime.
  • NTB

De siste ukene har over 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt adgang og utvidede rettigheter til datasystemene til Helse Sør-Øst, meldte NRK onsdag.

2,8 millioner pasienter hører inn under det regionale helseforetaket. IT-arbeidere i Bulgaria og Malaysia skal ha hatt mulighet til å gå inn i pasientjournaler med sensitive data og kopiere innholdet uten å legge igjen spor.

Helse Sør-Øst har innrømmet at en gruppe IT-arbeidere har hatt slik tilgang, men sier omfanget er mindre enn det NRK har avdekket.

  • Bakgrunn: NRK: Utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til pasientdata om 2,8 millioner nordmenn

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble avkrevd svar om hvordan dette kunne skje, da han stilte i Stortingets spørretime onsdag.

Reaksjonene fra opposisjonen var sterke. Svært foruroligende, sjokkerende og en stor skandale er ord som ble brukt.

– Kan han garantere pasienter i Norges største helseforetak at utenlandske IT-arbeidere ikke kan gå inn og se på helseopplysningene deres, spurte helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet.

Helseministeren sier han vil be om en orientering fra Helse Sør-Øst.

– Jeg tror det kan være lurt å avvente en grundig redegjørelse denne saken. Jeg mener det er flere spørsmål vi må ha svar på før vi trekker bastante konklusjoner, sa Høie.

Les mer om

  1. Bent Høie
  2. IT-sikkerhet