Helikopteret på Svalbard er hevet – ingen omkomne funnet

Samtlige redningsvester fra det havarerte helikopteret på Svalbard er funnet. Det er derimot ingen spor etter de syv savnede russerne.

Det havarerte helikopteret er hevet opp på fartøyet Maersk Forza.

Ni dager etter helikopterstyrten som krevde åtte menneskeliv ved Svalbard, ble det havarerte helikopteret hevet. Hevingsoperasjonen var vellykket, opplyste Statens havarikommisjon for transport lørdag.

Klokken 2 natt til lørdag ble skroget med rotor og den separerte halebommen fra det havarerte helikopteret hevet opp på dekk på skipet Maersk Forza.

Helikopteret styrtet i sjøen utenfor Barentsburg 26. oktober med åtte personer om bord. Én av de omkomne ble funnet og hentet opp av vannet tidligere i uken.

Fartøyet Maersk Forza ankom havaristedet natt til torsdag

Fortsetter søk

Ingen av de syv savnede russerne befant seg inne i helikopteret da det ble hevet. Foruten én livredningsvest som ble funnet på havbunnen, fant letemannskapene også de resterende 24 redningsvestene inne i skroget.

– Ingen av vestene om bord var aktivert. Det skal normalt være 25 vester om bord i dette helikopteret, skriver sysselmannen i en nyhetsoppdatering lørdag ettermiddag.

Det er også funnet en sko, en bag og en jakke mindre enn hundre meter fra der vraket lå på havbunnen. I samarbeid med Meteorologisk institutt, Universitetssenteret på Svalbard, samt eksperter fra Kystvakten, Forsvaret og Havforskningsinstituttet og ressurser på skipene som er involvert i operasjonen, er det simulert mulige havstrømmer i forskjellige dybder i søkeområdet.

– Det er også lagt ut en dukke tilnærmet lik en menneskekropp for å studere avdriften, går det frem av kunngjøringen.

En redningsvest ble funnet på 90 meters dyp.

Fortsetter søk

Søket etter de savnede vil fortsette, opplyser Havarikommisjonen.

– Vi fortsetter med strandsøk med mannskap fra blant annet politi og Røde Kors. I tillegg blir det søk i sjøen, forteller pressekontakt Gunnar Johansen hos Sysselmannen på Svalbard.

Helikopterets taleregistrator og demonterte GPS-enheter blir tatt med til Moskva for analyse.

Ferdsskriveren er foreløpig ikke funnet. Søket etter den fortsetter også.

Forskere

Havarikommisjonen skal granske ulykken med bistand fra russisk havarikommisjon. I tillegg skal Luftfartstilsynet på Svalbard undersøke om den russiske operatøren Convers Avia har brutt luftfartsloven, melder Svalbardposten.

Det står eksplisitt i tillatelsen selskapet fikk fra Luftfartstilsynet 20. desember i fjor at selskapet bare har tillatelse til lokale flyvninger for passasjerer og gods i forbindelse med gruveoperasjoner på Svalbard og at selskapet ikke har tillatelse til å fly forskere, turister eller andre.

Tre av dem som var om bord da ulykken skjedde, var forskere fra FGBU – det russiske motsvaret til Norsk Polarinstitutt.