Flom gjør at biler står under vann, og TV-innsamlingen er avlyst flere steder i Agder

I Tvedestrand står vannet til høyt opp etter husveggene. Flere veier, blant dem E18, ble stengt på grunn av oversvømmelser og fastkjørte biler.

Mannskap fra Sivilforsvaret hjelper til med å lense vann fra en kjeller i Tvedestrand. Regnet øste ned på Sørlandet i helgen og forvandlet veier, parkeringsplasser og folks hager til svømmebasseng. Flere steder ble TV-aksjonen avlyst.

En rekke veier ble oversvømt og totalt ufremkommelige for biler søndag på grunn av store mengder regn. Hovedfartsåren E18 ble stengt flere steder fra Porsgrunn og gjennom store deler av Aust-Agder og frem til Kristiansand.

Veivesenet hadde søndag en enkel oppfordring til bilistene i det flomrammede området:

«Trafikanter anbefales å ikke kjøre inn i flomrammede områder. Følg skilting og anvisninger fra politiet.»

Politiet sperret deler av veien mellom Arendal og Tvedestrand på grunn av store vannmengder og fastkjørte biler som satt fast i vannet, ifølge Fædrelandsvennen.

Søndag formiddag var det flere bilister på E18 som kjørte seg fast i overvann.

Vannføringen var søndag kveld stigende i østre del av Aust-Agder, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat. I Tvedestrand-området er vannføringen langt større enn under storflommen for tre uker siden.

– Det er veldig mye vann og oversvømmelse på flere veier i Aust-Agder, så bilistene må ta det helt piano så vi unngår vannplaninger, sier Anniken Island hos Veitrafikksentralen.

Innsjøen Tjenna i sentrum av Tvedestrand gikk langt over sine bredder og førte til at vannet sto høyt opp på husveggene.

Verst i Tvedestrand

Tre uker etter storflommen på Sørlandet var Tvedestrand kanskje det stedet som fikk merke vannmassene hardest utover søndagen.

Innsjøen Tjenna i sentrum av Tvedestrand gikk langt over sine bredder og førte til at vannet sto høyt opp på husveggene.

På parkeringsplasser druknet parkerte biler i flomvannet, og fylkesvei 410 gjennom byen ble bedre egnet for båttrafikk enn biler og måtte stenges. Også strømmen forsvant noen steder.

Parkeringsplasser i Tvedestrand druknet i flomvann.

– Tvedestrand sentrum har vannmengder som vi knapt kan huske å ha sett før, sier rådmann Jarle Bjørn Hanken i Tvedestrand kommune til NRK.

Allerede i 13-tiden var det blitt så dramatisk at han ba folk holde seg unna sentrum. Det stigende vannet førte til at byens brannbiler ikke kom noen vei.

Innsamlingsaksjonen stoppet

I Tvedestrand førte flomvannet til at søndagens TV-aksjon ble avlyst.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk, sier banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten.

Banken skulle dele ut bøsser til bøssebærere.

Veier ble stengt på grunn av flomvannet.

Også i Arendal var det områder der TV-aksjonen måtte avlyses på grunn av de enorme vannmassene.

Anbefaler å flytte biler

Fram til søndag morgen hadde det kommet opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av ett døgn. Det var anslått at det ville komme ytterligere 60 millimeter søndag, for deretter å avta utover kvelden. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holdt søndag ettermiddag fortsatt farenivået på oransje nivå – det nest høyeste.

NVE anbefaler personer i de utsatte områdene å flytte verdifulle ting som biler, campingvogner og rundballer. De fraråder samtidig å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring.

Flere bilder skal ha kjørt seg fast i overvann.

Bedre mandag

Sognelva i Arendal, en sideelv til Nidelva, hadde søndag en vannføring som var større enn ved forrige flom. Vannføringen fortsatte å øke, og Nidelva steg også en del.

Likevel venter ikke NVE vannføringer som vil gi skade i de regulerte vassdragene.

For mandag er flomvarselet satt ned til gult nivå. Nivået er også gult for østlige deler av Vest-Agder og vestlige deler av Telemark. Det er også utstedt jordskredvarsel på gult nivå for deler av Agder og Telemark.