Enorme snømengder og sterk vind i vente i sør

Fra lørdag ettermiddag øker det på med sterk vind og mye nedbør i Sør-Norge. Meteorologen råder folk til å kjøre ned fra fjellet før søndag.

Snøkaos i Kristiansand vinteren 2007. I helgen ventes det igjen store snømengder.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel. Nedbøren ventes å komme mellom lørdag ettermiddag og mandag formiddag, og lokalt kan det komme mellom 40 og 60 millimeter.

På to døgn kan det komme opptil 60 centimeter snø i Telemark og Agder. Det varsles også sterk vind der og mange andre steder i fjellet i Sør-Norge.

– Det blir rett og slett skikkelig uvær i fjellet og i kystområdene søndag, sier vakthavende meteorolog Trond Lien.

Lavtrykk forsterker seg

Uværet skyldes et lavtrykk som ligger over Irland. Det forsterker seg når det kommer inn over sørlandskysten og sørlige delen av Vestlandet. Det er fjellstrøkene sør for Jotunheimen som er mest utsatt.

Flere fylker har vinterferieslutt i helgen. Lien sier det ikke er noe vits i å utsette hjemreisen - det er best å komme seg ned fra utsatte fjellområder lørdag. Fra ca klokken 15 vil uværet øke på.

Snøfokk og storm

«Lørdag kommer nedbøren til dels som regn langs kysten, ellers snø. Det blir mest nedbør i lavereliggende strøk. I tillegg vil det blåse østlig opp i sterk kuling langs kysten. Nordøstlig sterk kuling og snø vil også gi snøfokk og vanskelige kjøreforhold i fjellet», lyder varselet.

Tommelfingerregelen er at 1 millimeter regn tilsvarer 1 centimeter snø.

Vinterferieslutt i flere fylker i sør

I Buskerud, Oppland og Hedmark vil det lørdag kveld bli sørøstlig sterk kuling til liten storm, og litt påfyll av snø gir snøfokk og vanskelige kjøreforhold i fjellet. Vinden avtar mandag formiddag.

Det samme varselet gjelder fjellet på Vestlandet og i Sør-Trøndelag.

De vanskelige kjøreforholdene i fjellet faller sammen med vinterferieslutt for flere fylker i Sør-Norge: Buskerud, Hordaland (utenom Voss og Odda), Oppland og Rogaland.