Norge

Sjefen som fjernet Eirik Jensen fra jobben, forklarer seg i retten

I dag inntok politiinspektør Einar Aas vitneboksen i Oslo tingrett. Han er ikke Eirik Jensens beste venn.

Kjemien mellom Einar Aas og Eirik Jensen var dårlig. Onsdag stilte Aas i vitneboksen i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.
  • Frode Sætran

Einar Aas er leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Planen er å bruke hele rettsdagen på hans vitneforklaring.

Da Aas kom fra stillingen som kriminalsjef i Asker og Bærum i 2009, skal det raskt ha oppstått dårlig kjemi med Eirik Jensen. Aas hadde tidligere jobbet som spaner og i det som tidligere het Overvåkingspolitiet, nå Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Jensen ledet på det tidspunktet lblant annet gjengprosjektet X-ray, og ble regnet som en krumtapp i arbeidet mot organisert kriminalitet. Han var en sjef som selv holdt kontakt med kriminelle og hadde sine egne informanter.

Eirik Jensen i retten.

Eirik Jensen: – Hva kan han si?

Aftenposten spurte i morges Jensen hva han ventet av Aas’ forklaring.

– Nei, hva kan han si? Det er jo ingen hemmelighet at det oppsto en arbeidskonflikt mellom ham og meg. Jeg vet ikke hva han vil komme til å si, vi får se, sa Jensen.

Da Einar Aas kom til Oslo politidistrikt, ble han sjef for Eirik Jensen. Kjemien mellom de to var dårlig og skal raskt ha blitt mye dårligere.

– Jeg ble sykmeldt. Og mens jeg var borte fra arbeidet plasserte Aas en annen i min stilling, sier Jensen.

Jensen fjernet fra stillingen

Gjengprosjektet ble lagt ned. Jensen fikk ikke tilbake jobben. I stedet ble han i 2013 innsatt i en rådgiverstilling under visepolitimester Sveinung Sponheim.

Men Jensen opprettholdt kontakt med kilder og informanter. Det ble det bråk av da spanerne på Spesielle operasjoner (SO) fikk kunnskap om at han fortsatt fikk informasjon fra kriminelle.

Jensen tok opp samtale med Aas

Aktoratet har varslet at de vil spille av et lydopptak av en samtale mellom Aas og Jensen.

Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten opplyste at hun og Aas har hatt et kort møte forut for rettsmøtet der de blant annet snakket om et topphemmelig nasjonalt prosjekt som Jensen var en del av. Hun sa at noe av det som dreier seg om prosjektet er tatt ut fra lydopptaket av samtalen mellom Aas og Jensen.

Kleppe vil forsøke å vise om det foreligger sammenheng mellom sms-er mellom Jensen og Cappelen og tidspunkter for operasjoner som politiet arbeidet med.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken