Norge

Økokrim har startet etterforskning av Arbeiderparti-politiker

Det skjer i samråd med politimesteren i Trøndelag og etter anmodning fra statsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Rune Olsø fotografert kvelden han meldte fra om at han søker permisjon fra bystyret i Trondheim.
  • NTB
  • Joakim Slettebak Wangen

«Økokrim har på bakgrunn av de opplysninger som er kommet frem i pressen, og etter anmodning fra statsadvokaten i Trøndelag besluttet etterforsking i den såkalte Kystad-saken», skriver Økokrim på sine nettsider.

- Mistanken gjelder påvirkningshandel i forbindelse med et utbyggingsprosjekt i Trondheim som ble politisk behandlet 2015, står det i pressemeldingen.

Kan ha påvirket

Kjernespørsmålet er om Rune Olsø, sentral i Ap i Trondheim gjennom en årrekke, som rådgiver i Staur Holding opptrådte utilbørlig i forbindelse med en reguleringssak av et grøntområde på Kystad på Byåsen.

Kommuneadvokaten mener det «ikke kan utelukkes» at straffebestemmelsene om påvirkningshandel er overtrådt, noe Olsø selv avviser på det mest bestemte.

Økokrim skriver videre at etterforskningen er i en tidlig fase. De vil ikke kommentere eller bekrefte ytterligere detaljer knyttet til saken.

Det er denne eiendommen på Byåsen Staurs Rune Olsø skulle bistå med å få omregulert og detaljregulert til boligområde.

Rimelige grunner til å undersøke

- Utfordringen ligger i om hvorvidt en politiker kan motta godtgjørelse for et oppdrag som ligger nær hans rolle som politiker, sa Bjørn Kristian Soknes til Adresseavisen tidligere i mars

Han jobbet da med å avklare de juridiske aspektene, og sa at en etterforskning i så fall ville handle om Rune Olsøs rolle.

- Om det startes en etterforskning betyr det ikke at det er skjedd noe ulovlig, men at det finnes rimelige grunner til å undersøke om det kan foreligge et straffbart forhold. Vi trenger tid på å sette oss inn i det rettslige grunnlaget og de faktiske forholdene, før vi eventuelt vil gå inn i saken, sa Soknes den gang.

Behandles i formannskapet

Fredag skal også formannskapet avgjøre om Trondheim kommune formelt skal anmelde Rune Olsø for mulig brudd på straffelovens paragraf 276 om påvirkningshandel i Kystad-saken.

Rådmannen har utarbeidet forslag til ordlyden i en eventuell anmeldelse. Bakgrunnen for at saken kommer opp, er vedtaket om anmeldelse som ble fattet i kontrollkomiteen forrige tirsdag.

Adresseavisens ringerunde i etterkant av møtet viste at alle i formannskapet gikk inn for anmeldelse. Senere på dagen ble det bestemt at også Ap står bak en anmeldelse.

Les også

  1. Ap støtter anmeldelse av Olsø

  2. Går mot flertall for anmeldelse av Ap-topp i Trondheim

  3. Olsø trekker seg som lederkandidat i Trøndelag Ap

Les mer om

  1. Økokrim
  2. Etterforskning