Norge

Northug med nytt VM-gull!

Slik ser en ekte VM-konge ut. Petter Northug og hans tre VM-gull. Den siste kom på dagens femmil. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

Spurtet inn til sitt tredje gull i VM på dagens femmil og takket lagkamerat Tord Asle Gjerdalen innsatsen.

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

Petter Northug spurtet inn til et nytt VM-gull på dagens avsluttende distanse i VM.

— Jeg er så sliten, jeg er så sliten, var det eneste gullvinneren klarte å si der han lå i målområdet like etter triumfen.

Den nye VM-kongen hadde da gjennomført et taktisk perfekt 50 km løp, og var sammen med Tord Asle Gjerdalen med å prege tetbildet hele veien.

- På slutten hadde jeg krampe og følte ikke at jeg spurta i det hele tatt. Jeg var redd for at noen skulle komme på slutten, men det holdt inn, sier Northug til NRK etter å ha fått igjen pusten.

Brukte Gjerdalen som «hjelperytter»

Etter et taktisk godt løp fra de to norske gutta, benyttet også Northug anledningn til å sende en stor takk til sin lagkamerat Tord Asle Gjerdalen, som fungerte mer eller mindre som en hjelperytter.

- Det er veldig viktig for meg det Tord gjorde på slutten der. Jeg må bare takke han for en fantastisk jobb, sier Northug.

De to gutta gjorde en veldig god taktisk vurdering med litt over tre kilometer igjen av løpet. Da gikk Northug inn for å bytte ski, mens Gjerdalen la seg helt foran i feltet og bremset for å vente på Northug.

- Det er helt enormt det Petter gjør. Det var også en veldig god jobb av Tord (Asle Gjerdalen) gjennom hele løpet. Det er viktig at vi har to mann der framme, sier landslagssjef Åge Skinstad til NRK.

Northug-rykket

Tyske Tobias Angrer forsøkte å rykke opp den aller siste bakken, med én kilometer igjen å gå, men Northug hang seg på og ledet an tetgruppa på fem mann inn på stadion.

Med 2-300 meter igjen til mål satte Northug inn sitt velkjente rykk. Russiske Maxim Vylegzjanin var den som fulgte best, men Northug ble for sterk og russeren måtte nøye seg med sølv. Angrer tok bronsen.

- Det var helt perfekt av Northug. Nå om dagen er han helt umulig å ha med å gjøre på oppløpet, sier Skinstad.

— Jeg synes han er en enestående skilpøer. Det er moro å gå sammen med han og moro å være på lag med han, var lagkamerat Gjerdalens kommentar til NRK.

Slik var femmila:

 • Northug rykker med 250 meter igjen. Og holder unna for alle. VM-gull til Northug!!
 • Northug leder tetgruppa på fem mann inn på stadion.
 • Northug , Angrer og De Centa i tet over den siste bakketoppen.
 • Angrer forsøker å skaffe luke i den siste bakken. 1,25 km igjen. Og Petter Northug henger på.
 • Petter Northug ligger helt først i feltet og bare bremser feltet nå. Han har selskap av Gjerdalen.

Siste runding på stadion

46.35 km er tilbakelagt og hovedfeltet fyker ut på sisterunden.

Gjerdalen har hatt et stavbrudd, men ligger fortsatt godt med og har fått ny stav nå.

Petter Northug ligger også langt fremme i feltet som for øyeblikket holder rimelig lavt tempo.

38,75 km - Gjerdalen rykker

Ved runding inne på stadion stikker Petter Northug og en haug med andre inn for å bytte ski. Tord Asle Gjerdalen velger å iukke bytte og benytter anledningen til å rykke.

Dette var ren taktikk fra det norske laget. Gjerdalen stopper opp i bakken og bremser resten av feltet for å vente på Northug.

God kommunikasjon og et godt taktisk stunt fra de norske gutta. Snart bare én mil igjen å gå nå og hovedfeltet med 20-30 mann er samlet.

37,5 km - Gjerdalen i tet

Hovefeltet har hentet inn det lille forspranget til Vittoz og Northug.

Tord Asle Gjerdalen leder an hovedfeltet..

Vittoz og Northug stikker:

Franske Vittoz stikker fra hovedfeltet og Petter Northug er den eneste som følger ham.

De to har fått en luke på nesten ti sekunder når feltet runder 33.95 km.

Zorzi innhentet - alle til skibytte:

Hovedfeltet har nå gått 31.25 km når de runder inne på stadion.

Feltet med Northug og Gjerdalen har hentet inn forspranget til Zorzi. De aller fleste gikk inn og byttet ski ved denne passeringen.

Franske Gaillard valgte å ikke byttet ski og ligger nå alene og vaker en 5-10 sekunder foran hovedfeltet.

Tyske Tobias Angrer leder an hovedfelte som jager Northug og Vittos. Hovedfeltet kommer til å sprekke godt opp nå.

Zorzi i tet:

Christian Zorzi har opparbeidet seg en liten ledelse når man runder ved 25 km.

Italieneren ligger i ensom majestet 13 sekunder foran hovedfeltet. Northug og Gjerdalen ligger trygt plassert i front av hovedfeltet.

Første fjerdedel - stort hovedfelt:

Løperne har nå gått 12,5 km og runder inne på stadion.

Hovedfeltet består nå av 43 mann og det er ennå ikke gjort noe skikkelig forsøk på å rykke. De to norske henger godt med.

Den første fjerdedelen av femmila ble fjort unna på litt i underkant av 29 og et halvt minutt.

Starten går:

Årets avslutningsetappe på ski-VM er i gang. Startskuddet på herrenes femmil gikk klokken 13.00.

Bare to nordmenn stiller på start. Tord Asle Gjerdalen og kanskje den største favoritten Petter Northug er godt med fremme i feltet fra start.

Tore Ruud Hofstad skulle også gått for det norske laget, men har blitt syk i løpet av natten og må holde senga.

Svenskenes store gullhåp, og mannen som kanskje var den største forhåndsfavoritten på femmila, Anders Södergren er også ute av leken på grunn av sykdom.


Annonse:

flashObject.write("http://fil.nrk.no/nett-tv/data/flash/spiller.swf?type=sport&xml=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/xml/sport_loop.xml&bane=http://fil.nrk.no/nett-tv/data/stillbilder/&link=http://www1.nrk.no/nett-tv/sport/referanse/aftenposten&target=_blank", { width:"176px", height:"137px", version:"8.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff", quality:"best"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"NRK-banner"});

Les også

 1. Tore Ruud Hofstad ute med sår hals

 2. Slik fant han superformen

Petter Northug spurtet inn til VM-gull på femmila foran russiske Maxim Vylegzjanin og tyske Tobias Angrer. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

Petter Northug rettet en stor takk til lagkamerat Tord Asle Gjerdalen som gjorde en heroisk innsats for VM-kongen på dagens femmil. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX

etter Northug blir omfavnet etter sin seier 50 km. friteknikk i VM i Liberec i Tsjekkia søndag. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

Så sliten var Petter Northug etter å ha tatt VM-gull på femmila. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX