Flom og ras truer Nordvestlandet

Flom og ras truer Nordvestlandet natt til torsdag og torsdag som følge av ekstreme nedbørsmengder, høye temperaturer og mye snø som vil smelte i fjellet.

Det blir mye vær på Nordvestlandet det kommende døgnet. Her blåser det friskt på kysten mot Hustadvika i 2006.

Mest utsatt er Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, der det er ventet lokalt store nedbørsmengder – helt opp i 100 millimeter i løpet av det kommende døgnet, opplyser statsmeteorolog Anne Haaland Simonsen ved Meteorologisk institutt i Bergen til NTB onsdag formiddag.

I grenseområdet mellom de to fylkene gikk det et snøskred som sperret riksvei 60 ved Hellesylt onsdag morgen. Veien ble åpnet igjen senere på dagen, men ble så stengt igjen på grunn av fare for flere ras.

Også riksvei 63 ble stengt mellom Indreeide og Geiranger i Møre og Romsdal onsdag kveld på grunn av fare for ras. Riksvei 655 mellom Skylstad og Fivelstadhaugen ble stengt på grunn av uvær.

NSB opplyser at Raumabanen er stengt ut dagen torsdag på grunn av fare for trefall over toglinjen.

Flomvarsel

Det er sendt ut flomvarsel fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) og OBS-varsel fra Meteorologisk institutt for det kommende døgnet.

– Det er en varmfront som passerer onsdag kveld og natt til torsdag, og den har med seg både mye vind og mye nedbør, sier Anne Haaland Simonsen.

Ifølge Simonsen blir det full storm ved Stad og liten vestlig storm flere andre steder. De største nedbørsmengdene ser ut til å komme i midtre strøk av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, men det blir mye nedbør langs hele kysten fra Rogaland og et stykke opp i Nord-Norge.

Beredskap

I tillegg til all nedbøren som er ventet, blir det snøsmelting i fjellet helt opp til 800-1.000 meter. Det har kommet store snømengder i store deler av dette området den siste uka, og snøsmelting kombinert med nedbør øker faren for ras og flom.

I Sogn og Fjordane er Fatlatunnelen på riksvei 55 mellom Sogndal og Leikanger åpnet for kolonnekjøring på grunn av rasfare, får NTB opplyst hos Statens vegvesen Region Vest. Denne tunnelen skal først åpnes for ordinær trafikk senere i vinter.