Les andre artikler fra Bali-toppmøtet: Tirsdag skrev Aftenposten at mens Regjeringen planlegger en sjarmoffensiv på Bali,
fra gasskraftverket på Melkøya utenfor Hammerfest. I løpet av bare to måneder er CO2-utslippene fra brenning av overføldig gass nesten like høye som de egentlig skulle være i løpet av ti måneder.
Får refs
Nå får statsminister Jens Stoltenberg og de rødegrønne refs fra de internasjonale miljøorganisasjonene på klimakonferansen på Bali. — Norge må slutte å snakke og begynne å handle. Økte CO2-utslipp fra gasskraftverkene sender et dårlig signal i forkant av ministerdelen på Bali neste uke, sier hun til Aftenposten.no.
- Bør ta størstedelen hjemme
Hun kjenner til at Norge har satt seg ambisiøse mål for kutt i utslippene, men spør:- Hvordan skal Norge faktisk greie dette? Det holder ikke å kjøpe seg fri fra utslippene hjemme, ved å kjøpe kvoter ute. I-landene må sende et signal til u-landene om at de er villig til også å kutte i CO2-utslippene hjemme, sier hun.Hun mener at i-land som Norge bør ta størstedelen av CO2-kuttene på egen jord.
— Et problem
Hans Verlome, direktør for klimaarbeidet i WWF International, er også kritisk til Norges CO2-utslipp. - Norge har høye utslipp av klimagasser per capita. Det er viktig med en detaljert strategi for å få ned utslippene. Og det er klart at store ekstra uforutsette utslipp blir et stort problem, sier han. Han understreker at han vil være forsiktig med å konkludere for sterkt om interne norske forhold.
- Må være forsiktige med kvotekjøp
Verlome sier derimot at et land som Norge fremover må være svært forsiktige når store andeler av utslippsforpliktelser skal dekkes med kvotekjøp og tiltak i u-land (CDM-prosjekter).– WWF har akkurat avslørt at 20 prosent av de til nå gjennomførte CDM-prosjektene under Kyoto-protokollen ikke fører til relle utslippsreduksjoner, sier Verlome. – Skal Norge satse på slike prosjekter for å kunne øke utslipp hjemme, må man være svært nøye med valg av prosjekter, sier han. Han mener også at det er et paradoks at det er utvinning av naturgass som er problemet: - Gass vil i mange land være broen fra energikilder med langt større utslipp, sier han, men understreker at WWF er svært skeptiske til utvinning i arktiske strøk. Aftenposten følger klimatoppmøtet på Bali. Les andre artikler fra Bali: