Norge

Mona Levin: - Willoch er rasist og viser jødehat

Forfatteren og journalisten Mona Levin mener hun setter ord på det mange tenker når hun sier at Kåre Willoch sprer hat.

 • Anders Nordstoga
 • Willoch:
 • Kommentar:
  Willochs kronikk i torsdagens Aftenposten:

Dagsnytt 18 på NRK radio 30. desember i fjor: Programleder Hans Wilhelm Steinfeldt spør Kåre Willoch om han ser noe håp om at USAs påtroppende president,

Les også

Barack Obamas vei til toppen

, vil føre en annen politikk overfor Midtøsten. — Det ser ikke lyst ut, for han har jo valgt en stabssjef som er jøde, og det er jo sånn at mange amerikanske velgere ser mye mer på Bibelen enn på dagens virkelighet -- og en meningsløst feil fortolkning av Bibelen, svarer Willoch. Obamas stabssjef, Rahm «Rahmbo» Emanuel er ortodoks jøde. Ifølge The Chicago Sun Times tjenestegjorde han noen uker som frivillig på en israelsk hærbase under Gulf-krigen i 1991.

- Hatet lyser ut av øynene

Med denne uttalelsen viste Willoch «rasisme og hat mot jøder», sa Aftenpostens kulturanmelder Mona Levin etter en debatt på TV 2 i kveld. - Han har holdt på i 20-30 år, og det er bare blitt mer og mer. Hatet lyser ut av øynene hans når han snakker om Israel, sa Levin. De andre debattdeltakerne, Inga Marte Thorkildsen, Torstein Dahle og Abid Q. Raja, tok Willoch i forsvar. Raja ba Levin trekke påstanden om at Willoch var rasist. Det ville ikke Levin gjøre. Kåre Willoch mener Levins anklager er «en total forvrenging» av hans utsagn. - Jeg ser dette som et utslag av den svært vanskelige stillingen som israelere føler når det begås slike grusomheter, og jeg skjønner hvor lett det er å komme med ubeherskede utsagn når jøder er i den situasjonen de er, hvor det er vanskelig å forsvare det som skjer i Midtøsten. Det er en psykologisk vanskelighet med å forsvare det som skjer, sier Willoch til VG Nett. Nettprat med Willoch torsdag kl. 11:

«Jeg kjenner ikke Willochs agenda, men det virker for meg som om han har fått et kall. Det er et budskap fylt av hat.»
Mona Levin, teaterkritiker i Aftenposten, forfatter og kulturjournalist Det har ikke lyktes Aftenposten.no å komme i kontakt med Willoch i kveld, men i en i torsdagens Aftenposten, utdyper Willoch sitt syn på den israelske politikken overfor palestinerne.

- Veldig mange tenker det samme

Overfor Aftenposten.no sier Mona Levin at hun selvfølgelig står ved det hun sa om Willoch, men hun vil gjerne utdype.

— Jeg har satt ord på noe veldig mange tenker, og har tenkt i mange år. Det gjelder ikke bare jøder, men veldig mange andre også. Jeg kjenner ikke Willochs agenda, men det virker for meg som om han har fått et kall. Det er et budskap fylt av hat. Dette hatet har han spredt i minst ti år, og det har hatt store ringvirkninger, sier Levin. Hun mener dette er tydelig for alle som vil lytte til det Willoch sier. Med den tidligere statsministerens uttalelse på Dagsnytt 18, var begeret fullt for Levin. - Willoch er rasist og viser jødehat når han presterer å si på norsk radio at vi ikke kan stole på Obama og hans administrasjon fordi han har en jødisk stabssjef. Det oppfattet jeg som antisemittisk, og dessuten rasisistisk, fordi han sier at fordi Obama er svart, kan han la seg manipulere. Det var det som tippet det over for meg. Jeg trodde ikke det jeg hørte, sier Levin.

«Willoch er rasist og viser jødehat når han presterer å si på norsk radio at vi ikke kan stole på Obama og hans administrasjon fordi han har en jødisk stabssjef.»
Mona Levin

- Må ta ansvar for hatet

Levin understreker at Willoch må få lov til å mene hva han vil om Israels politikk, men at han «må ta ansvar for hatet» mot Israel. Hun hevder ikke at Willoch hater jøder, men at hans hat mot Israel kan bidra til hat mot jøder. - Ringvirkningene av hans hat mot israel, kan føre til antisemittisme. Disse ringvirkningene må han ta ansvar for. Han kan si hva han vil om Israel, men han er et menneske som kjenne ordenes vekt. Ingen vet bedre enn ham hvordan man skaper en opinion. Da må han ta ansvar for det han sier, sier hun. Levin mener for øvrig at hun ble invitert til debatten hos TV 2 på misvisende grunnlag. Hun var blitt bedt om å delta i en debatt om antisemittisme i Norge, men den gikk raskt over til å dreie seg om den pågående krigen i Gaza. - Jeg har sagt flere ganger at jeg er ikke den rette til å diskutere Israels politikk. Jeg vil ikke stilles til ansvar for hva den israelske regjeringen gjør bare fordi jeg er jøde, sier Levin.

«Ringvirkningene av hans hat mot israel, kan føre til antisemittisme. Disse ringvirkningene må han ta ansvar for.»
Mona Levin Nettprat med Kåre Willoch torsdag kl. 11: Alt om krigen i Gaza: Gaarder-debatten i 2006:
 • Mona Levin:
 • Mona Levin:
 • Hylland Eriksen:

Les også

 1. Nå roser hun ham ...

 2. - Synes det var hyggelig gjort av henne

 3. Er Willoch ufeilbarlig?

 4. Veien til katastrofen

 5. Gaza: Krigen dag for dag

 6. Bakgrunn for krigen i Gaza

 7. Mona Levin: – Gaarder har bidratt til jødehatet

 8. Under lydighetspresset

 9. Mona Levins fantasiverden