Ringte 112 kort tid før han ble funnet død

76-åringen som skal ha blitt slått ihjel i Østfold, kontaktet politiet om den nå drapssiktede 15-åringen, som lå i veien.

76 år gamle Egil Silverhelm Hansen skal ha blitt slått i hjel på åpen gate søndag morgen i Greåker utenfor Sarpsborg.
  • Kjetil Kjetil Olsen
  • Nicolai Heyerdahl

Avdøde, 76 år gamle Egil Silverhelm Hansen, skal ha ringt Østfold-politiet flere ganger tidlig søndag morgen. Politiet skal ha mottatt den første samtalen klokken 06.45, får Aftenposten.no opplyst. Ifølge politiet varslet 76-åringen om at han hadde funnet en person på Greåker i Sarpsborg. Personen, som skal være identisk med 15-åringen, skal ha ligget ved eller i veien. — 76-åringen kom kjørende, så at det lå en person i eller ved veien, reiste hjem og ringte politiet fra sin hjemmetelefon, sier politioverbetjent Tore Abrahamsen, kriminalsjef i Sarpsborg, til Aftenposten.no.

Kom frem før politiet

Deretter kjørte 76-åringen tilbake til stedet der han hadde funnet 15-åringen. Gutten skal da ha

Les også

76-åring slått i hjel

ifølge politiets siktelse mot gutten. Den foreløpige obduksjonsrapporten, som kan bidra til å styrke politiets siktelse, kan være klar mandag ettermiddag. Ifølge sa.no, Sarpsborg Arbeiderblads nettutgave, ble det rekvirert en politipatrulje som følge av at 76-åringen ringte politiet. Men da den kom frem, skal 76-åringen allerede ha kommet frem til stedet der han fant gutten igjen. Politiets klare oppfatning er at Egil Silverhelm Hansen ville hjelpe 15-åringen, som skal ha vært beruset etter å ha vært på fest. — Vi vet ikke noe annet enn at 76-åringen ønsket å være til hjelp, og at han av den grunn kjørte hjem for å ringe politiet, sier Abrahamsen til Aftenposten.no.

Ber om varetektsfengsling

Den siktede 15-åringen ble mandag fremstilt for varetektsfengsling. Politiet vil mandag be om fengsling i to uker. Han har hittil sittet i sykecelle, ikke glattcelle. Retten valgte mandag å lukke dørene i fengslingsmøtet i Sarpsborg, der en 15-åring er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Dørene ble lukket på begjæring fra aktor, politiadvokat Dag Fredrik Reymert, med henvisning til siktedes alder, melder sa.no. Gutten motsetter seg varetektsfengsling, opplyser hans forsvarer, advokat Harald Otterstad. Fengslingsmøtet begynte klokken 12.30 og ventes å vare i et par timer.

Les også

- Selvforsvar, hevder 15-åring

men ber offerets familie om unnskyldning. — Det foreligger klare straffrihetsgrunner i denne saken, sier Otterstad til VG. Han ønsker ikke å utdype hva han legger i det, men gir nødverge eller provokasjon som relevante eksempler på hva slike grunner kan være.

- Ble påkjørt av 76-åringen

15-åringen skal ha forklart at han var på vei hjem fra fest, at han vinglet i veien og var synlig beruset.

Ifølge VG skal 15-åringen ha forklart at han ble truffet av 76-åringens bil. Politiet kjenner imidlertid ikke til noen påkjørsel.

— Det er ikke kommet frem noen opplysninger om noen påkjørsel eller ulykke, sier Abrahamsen til Aftenposten.no. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere hva gutten har forklart i avhør.

- Slagskader

Til Dagbladet sier advokat Otterstad at 15-åringen søndag fikk legebehandling for skader i ansiktet.

— Gutten har fått kraftige slagskader selv. Det var et basketak, og han opplever det hele som en nødvergesituasjon. Noen ganger er livet uheldig og urimelig, og dette var ikke tilsiktet. Han forteller at han måtte forsvare seg, sier Otterstad til Dagbladet.

Pensjonisten og 15-åringen bodde i samme gate på Greåker i Sarpsborg, men skal ikke ha kjent hverandre fra før.

Ifølge VG er gutten kjent for politiet og barnevernet etter en voldsepisode da han var yngre. Avisen skriver at barnevernet ble koblet inn da gutten knivstakk sin stefar. Tenåringen var da for ung til å kunne straffes.